Пречистете тялото си: колко разумно е лечението с детокс в действителност

Пречистете тялото си: колко разумно е лечението с детокс в действителност

Наистина ли трябва да пречистваме тялото си от време на време и да го освобождаваме от токсини, или това е пълна мъгла?

Какво означава пречистване на тялото? Всички говорят за детокс, най-късно след съзерцателния коледен сезон или някой друг повод, когато биха искали да детоксикират тялото си. За детокса се казва, че върши истински чудеса. Но колко полезна е тенденцията и какви странични ефекти могат да се появят? Много стрес в професионалния или личния живот, нездравословното хранене, алкохолът и липсата на физически упражнения могат не само да претоварят психиката на човека, но и да окажат негативен ефект върху метаболизма. Резултатите могат да бъдат проблеми с храносмилането или с червата в частност.

Но откъде всъщност идва идеята за „детоксикация“? Терминът „детоксикация“ първоначално е просто синоним на думата „детокс“, която в общата медицина описва мерки, които премахват възможните токсини и вредни метаболитни продукти от тялото. Има различни методи, които правят всичко това възможно и освобождават тялото от така наречената шлака. 


Методи за детоксикация 
Детоксикацията е особено широко разпространена в индуистката област Аюрведа. Терминът идва в Европа, по-точно  в Германия, чрез известния лекар Ото Бъкингер, който разработва добре известния метод за гладуване, известен като Teatoxing. В допълнение към лечението със сокове, методът   Teatoxing е особено популярен, той детоксикира организма чрез пиене на чай. Съставки като листа от Mate задоволяват чувството на глад, годжи бери помагат за изгарянето на мазнините, а брезовите листа почистват бъбреците. Междувременно човек трябва просто да се храни здравословно и да избягва бързото хранене.


Детокс диета
За детокс диетата също се казва, че помага да се отърве тялото от токсини и се счита за много радикален диетичен метод: захарта, кафето, цигарите и алкохолът са строго забранени. Вечер обикновено се допуска само един бульон, на обяд богата на протеини диета и сутрин зърнени каши. Такава диета продължава от седем до 21 дни и подобно на другите форми на диета също трябва да освободи тялото на „шлаките“. Но точно тук започва грешката.


Митът детоксикация
Нищо не може да се натрупа в чревната стена или нищо не може да се задържи там. Самото черво е в състояние да обработва всички остатъци от храна и в крайна сметка да ги отделя. Този процес понякога отнема повече време, друг път по-малко, но не изисква външни намеси. Към този момент няма медицински доказателства, че „детоксът" може да помогне и че всички проблеми са решени. Извод: Твърдението, че тялото се нуждае от детокс лечение от време на време няма достатъчно доказателства! Пречистването на тялото трябва да е възможно със здравословни чайове и плодови сокове - вярно ли е това? 


Недостатъци на детокса 
Разбира се, че тялото трябва до голяма степен да се справи без твърда храна по време на детоксикация чрез чай, сокове и др. А високата консумация на вода води до загуба на повече течност. И тук възниква погрешното предположение, че токсините се изхвърлят от тялото. Но единственото, което се изхвърля от тялото, е водата, от която тялото спешно се нуждае. Ако не ядете твърди храни, трябва да очаквате нарастваща умора и безхаберие, защото тялото ви се лишава от енергия. Главоболието също е често срещан страничен ефект. Ако също така се надявате да свалите няколко килограма, трябва да се примирите с добре познатия йо-йо ефект. Тялото няма нужда от пречистване! Човешкият организъм е проектиран по такъв начин, че да може да се пречисти без никакви външни действия. Черният дроб играе решаваща роля в този процес, като разгражда вредните вещества в организма и ги прави водоразтворими, така че да могат да се отделят. Чувството, че все пак се чувствате по-добре след лечение с детокс, се дължи единствено на факта, че нивото на кръвната захар се е понижило, тъй като обикновено ядете по-малко готови ястия и промишлена захар. Но всеки, който реши да пости, трябва предварително да поговори с лекар.


Детокс чрез упражнения
Ако искате да направите нещо добро за тялото си, трябва да обърнете внимание на достатъчно физически упражнения, вместо сокове & Co. Упражненията не само понижават нивата на кръвната захар, но и устойчиво засилват дейността на чревната флора и укрепват сърдечно-съдовата система. Много танцови спортове са не само забавни, но и укрепват всички мускулни групи. Освен това, за разлика от лечението с детокс, спортът не е краткосрочно решение и гарантирано ще ви спести непопулярния йо-йо ефект.

Още по темата във

facebook