Признаха коронавируса за сезонно заболяване

Признаха коронавируса за сезонно заболяване Снимка: ferra.ru

Учените достигнаха до такива заключения въз основа на данни от повече от 160 държави

Испански учени от Барселонския институт за глобално здравеопазване (ISGlobal) проведоха изследване, което показва, че вирусът COVID-19 е сезонен. В това отношение той е много сходен с обикновения грип.

Така например, коронавирусът също е "зависим" от промените в температурата и влажността на околната среда. Оттук авторите заключават, че COVID-19 вероятно с течение на времето ще се превърне в редовна сезонна инфекция, която "замира" през лятото и се активира с настъпването на есента. За да докажат своята теория, учените използват данни от 162 държави.

Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Nature Computational Science.

В рамките на изследването е установено, че съществува пряка зависимост между темповете на увеличаване на броя на заболелите и климата в различните географски точки. Така например, в тези страни, които се характеризират с по-ниска температура и влажност, инфекцията се разпространява по-бързо.

Отделно трябва да се отбележи, че всичко описано е характерно само за първата и третата вълни от COVID-19. Изненадващо, но втората вълна се отличава от общия ред. Специалистите свързват това с масовото струпване на хора - те или по-често са пребивавали на открито, или като туристи са посещавали повече обществени места.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: