Съставиха рейтинг на държавите според дела на разходите за храна в бюджета на жителите

Съставиха рейтинг на държавите според дела на разходите за храна в бюджета на жителите Снимка: pxfuel.com

Жителите на Люксембург харчат за храна най-малка част от семейния бюджет

Най-малък дял от разходите за храна имат жителите на Люксембург, а най-много за храна харчат жителите на Казахстан, показва проучване на изданието РИА Новости.

Според проучването жителите на Люксембург харчат едва 8,4% от разходите си за храна. На следващо място са Нидерландия и Великобритания с 8,7% и 10,5% съответно. По оценки на експертите, челната част в класацията заемат икономически развитите западноевропейски държави.

Най-значителният дял на разходите за храна в потребителските разходи е сред гражданите на страните от бившия СССР и страните от Източна Европа. Последното място е заето от Казахстан, жителите му харчат повече от половината от разходите си за храна – 53%.

Експертите отбелязват, че над 35% от разходите за храна се падат на жителите на Молдова, Северна Македония, Беларус и България.

Анализаторите отбелязват, че делът на разходите за храна е тясно свързан с БВП на глава от населението. Като цяло, колкото по-нисък е делът на разходите за храна, толкова по-висок е БВП на глава от населението.

Разходи за алкохол, хотели, свободно време

Експертите на РИА Новости също така анализират дела на разходите за вредни навици, а именно - каква част от бюджета си гражданите на европейските страни харчат за алкохолни напитки и тютюневи изделия.

Люксембург, Германия, Португалия, Кипър и Испания имат най-нисък дял на разходите за тези стоки. В изброените страни жителите харчат не повече от 1,8% от потребителските си разходи за алкохол и тютюн. Най-висок е делът на разходите за вредни навици в Румъния (8,1%), Финландия (5,3%) и България (5%).

Най-голям дял от разходите за обществено хранене и хотели в структурата на семейните разходи се наблюдава в Швейцария - 11,2%. В челната петорка влизат още Гърция (8,9%), Кипър (8,9%), Португалия (8,8%) и Обединеното кралство (8,7%).

Най-нисък показател в Европа по отношение на дела на разходите за кафенета и хотели имат жителите на Румъния (1,4%), Казахстан (1,9%) и Молдова (2,2%).

Интересен е и показателят за дела на разходите в семейните бюджети на европейците за отдих и култура. Лидерите тук са западноевропейските страни - Австрия (13,4%), Великобритания (13,0%) и Швеция (11,5%). При това в първите две държави делът на разходите за отдих и култура дори надвишава дела на разходите за храна.

Най-нисък дял на разходите за отдих и култура имат жителите на Казахстан, той съставлява 1,5%. Също така по-малко от 2% от разходите си изразходват за отдих и култура семействата в Черна гора и Северна Македония.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: