Организацията на обединените нации ще ограничи изкуствения интелект

Организацията на обединените нации ще ограничи изкуствения интелект Снимка: pikist.com

Според организацията изкуственият интелект трябва да се развива в полза на обществото, а не да се превръща в инструмент за дискриминация, нахлуване в личния живот и нарушаване на правата

Организацията на обединените нации (ООН) призовава да се въведе мораториум върху прилагането на някои технологии, използващи алгоритми за изкуствен интелект, съобщава Еuronews. По-специално, системите за сканиране на лица, които проследяват хората на обществени места, носят заплаха за съблюдаването на правата на човека, смятат експертите на организацията.

"Изкуственият интелект вече е част от нашия живот, отбелязва Пеги Хикс от Службата на ООН за правата на човека (OHCHR). - И не трябва да отлагаме за по-късно борбата за това той да се развива и да се използва за подобряване на обществото, за спазване на правата, а не да се превръща в инструмент за дискриминация, нахлуване в личния живот и нарушаване на правата."

На провеждащата се сега в Женева сесия на Съвета на ООН по правата на човека експертите призоваха незабавно да се осигури законодателна база, регулираща използването на такива технологии на международно ниво.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: