Монарсите в Нидерландия могат да сключват еднополови бракове без да губят титли и трон

Монарсите в Нидерландия могат да сключват еднополови бракове без да губят титли и трон Снимка: health.unian.net

Такова разрешение монарсите получават за първи път в историята на човечеството

В Нидерландия членовете на семейството на монарсите могат да встъпват в еднополови бракове и да не губят поради това нито титлата си, нито правото на трона.

Това заяви премиерът на страната Марк Рюте, пише Sky News.

Министър-председателят изясни този момент, след като в наскоро публикувани книги видяха изявление, че това е невъзможно за нидерлавдските монарси. Срещу еднополовите съюзи в кралското семейство също така се изказа и предшественикът на Рюте през 2000 г.

Премиерът Рюте е написа писмо, адресирано до парламента, в което заявява, че "времената сега са други".

"Кабинетът не смята, че наследникът на престола или монархът трябва да се откаже от титлата, ако той или тя пожелае да се ожени за човек от своя пол", цитира изданието думите на Рюте.

Както отбелязва BBC News, независимо от изявлението на кабинета за възможността за еднополови бракове в кралското семейство, не е известно дали детето, което се появи в такъв съюз, може да наследи трона. Особено в случай на осиновяване или донорство на сперма.

Ако възникне такава ситуация, този въпрос ще бъде разгледан от нидерландския парламент, който в това число се занимава с одобрението на браковете на кралското семейство, отбелязва Рюте.

"Нека не мислим предварително", предложи премиерът. Според действащата редакция на Конституцията на Нидерландия, само "законен потомък" може да наследи краля или кралицата.

На практика това означава, че крон-принцеса Катарина-Амалия, която сега е на 17 години, в бъдеще може да се ожени, а не да се омъжи.

Представителите на управляващата династия не коментират въпроса.

Еднополовите бракове в Нидерландия получават правен статут през 2001 г.

Нидерландската монархия е една от най-младите монархии в Европа, при това в това кралско семейство има доста своеобразни правила. Глава на семейството днес е крал Вилем-Александър, а съпруга му е кралица Максима.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: