Виртуалната реалност: гостите в ритуалната зала ще се пробват като водещи на сватбената церемония

Виртуалната реалност: гостите в ритуалната зала ще се пробват като водещи на сватбената церемония Снимка: https://pixabay.com

В Русия от възможността да се вживеят в ролята на длъжностни лица ще могат да се възползват присъстващите в столичните отделения по регистрация на браковете.

От утре в московските отдели на ЗАГС (служба за регистрация на актовете по гражданско състояние в Русия) за всички желаещи ще бъдат на разположение VR-очила. Всеки посетител ще може да се пробва като водещ на сватбената церемония. Това съобщиха от пресслужбата на Управлението на ЗАГС в Москва.

От 1 до 4 септември във всички московски отдели на ЗАГС ще се проведе „Седмица на знанието". През този период ще бъде възможно да се разиграят интерактивни сюжети с посетителите в ролята им на водещи на церемонии чрез VR-очила в осем отделения на службата , за да се разбере какви качества е необходимо да притежават водещите на сватбените церемонии.

„С помощта на интерактивно видео ще бъде възможно безопасно да се експериментира с различни варианти на поведение и да се сравнят последствията от избора. По този начин посетителите ще могат да се запознаят по-отблизо с особеностите и тънкостите на работата на служителите от службите по регистрация на гражданското състояние", разказват от пресслужбата.

 

Във всеки отдел на службата по вписванията ще присъстват експерти от VR-центъра на Университета на правителството на Москва „Лужков" (УПМ), които подробно ще разказват как да се използва симулаторът и ще отговарят на всички въпроси, които интересуват потребителите на виртуалните очила.

 

Сюжетите във виртуалната реалност са конструирани по такъв начин, че максимално да потопят посетителя в ролята му на водещ на тържествената церемония. С помощта на технологията за виртуална реалност водещият се озовава в залата за церемонии, където се разиграват най-типичните стресови ситуации, които могат да възникнат по време на бракосъчетанието.

 

Например, ако на най-главния въпрос младоженецът в шеговита форма отговори: „Сърцето ми не може да каже „не", тогава във виртуалната реалност възникват няколко възможности за водещия: да продължи да ръководи церемонията, да зададе въпроса отново или да прекрати церемонията, тъй като в отговора се съдържа отрицателната частица „не", въпреки че като цяло значението на фразата е утвърдително по отношение на съгласието за брак.

 

Най-интересното започва след избора на действие, особено ако обучаемият сгреши. Актьорите във видеото, което се демонстрира в очилата за виртуална реалност, съвсем реалистично пресъздават скандал и възмущение, след което човек ще запомни точно защо една или друга опция за възможен отговор е била погрешна.

 

Всички 13 интерактивни сюжета на VR-симулатора на УПМ ще бъдат на разположение на желаещите от 1 до 5 септември в отделите на ЗАГС в Москва.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: