Пандемията ще доведе до нови 10 млн. принудителни детски бракове

Пандемията ще доведе до нови 10 млн. принудителни детски бракове Снимка: pixabay

Затварянето на училищата, влошаването на икономическите условия или смъртта на родителите заради вируса са сред основните фактори, които увеличават риска от ранните бракове на деца

Пандемията вероятно ще доведе до принудително сключване на брак за 10 милиона деца до 2030 г., предупреди УНИЦЕФ. Тази цифра ще бъде добавена към сегашните 100 милиона момичета, за които се смята, че са изложени на риск да бъдат омъжени насила до края на десетилетието.

„COVID-19 влоши и без това тежката ситуация за милиони момичета по света”, заяви в свое изявление изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Форе.

Пандемията заплашва да постави под въпрос постигнатия до момента напредък по отношение на тази тревожна тенденция. В последните години, според организацията, принудителните бракове при момичета под 18-годишна възраст са спаднали от всяко четвърто момиче в света до всяко пето. С други думи са били избегнати около 25 милиона насилствени бракове в световен мащаб.

„Трябва да предприемем незабавни действия, за да ограничим въздействието на пандемията върху момичетата и техните семейства“, призова Форе. „Чрез повторно отваряне на училищата, осигуряване на достъп до здравни и социални услуги и прилагане на адекватни закони и политики можем да намалим риска ранният брак да открадне детството на децата.”

Според УНИЦЕФ ​​650 милиона момичета и жени по целия свят са били омъжени, преди да навършат 18 години. Половината от тези бракове са сключени в пет държави: Бангладеш, Бразилия, Етиопия, Индия и Нигерия.

Според данни на УНИЦЕФ, публикувани през 2020 г., делът на младите момичета, омъжени преди 18-годишна възраст, достига 76% в Нигер и 68% в Демократична република Конго. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: