Престижна архитектурна награда за малък испански град

Престижна архитектурна награда за малък испански град Снимка: crystalzoo.net

С малко над 18 200 жители, Ла Нусия се развива като устойчиво населено място, съчетаващо исторически център с авангардни урбанистични решения.

Градчето отново е във фокуса на модерната, устойчива архитектура, с проекта на архитектурно студио Crystalzoo – споделено офис-пространство, наречено Lab_Nucia. Сградата печели наградата на журито на престижната архигектурна класация Architizer и най-много гласове в категорията „Най-добра обществена сграда – 2020 (Architizer Popular Choice). Офис-центърът е проектиран за 40 потребители, но традиционно, заявките за организиране на седмични срещи, курсове, тиймбилдинги и други инициативи са двойно повече. 

„Първата ни работа беше да прегледаме всички програми за устойчиво градско развитие. Събрахме информация и за традиционното строителство в района, типичната цветоват гама, разработихме авангардна система за контролирано осветление. Себестойността на строителството може да е малко по-висока, но в дългосрочен план сградата е много по-икономична”,  разказва пред Euronews архитектът Хосе Луис Кампос.

Това не е първият съвместен проект на община Ла Нусия и студио Crystalzoo. Градът се радва и на уникалния природонаучен и образователен център El Captivador.

El Captivador, снимка - knstrct.com

Живописната община с нискоетажни сгради се намира в провинция Аликанте, само на 8 км от Бенидорм, където са половината от всички небостъргачи в Испания. Освен с архитектурата си, градът впечатлява и с чистата си среда и обилна зеленина, под горещото слънце на испанския юг. Жителите му разполагат със завод за преработка на отпадъци, който не остава без работа, тъй като хората, които сортират боклука си, плащат по-малки такси и данъци. Контейнерите за разделно събиране на отпадъците са снабдени с датчици за температура и запълнена вместимост, а електромобилите в градчето се зареждат безплатно.

Общинският съвет е обсебен от идеята да предложи несравнимо по-добри условия за живот от големите градове и така не само да задържи жителите, но и да привлече нови. „Първо се отървахме от транспортния поток в стария център, след това разработихме няколко програми за строителство на „зелени зони” в града, възстановихме и природния пейзаж, засадихме местен вид бор, за да може градът да диша. Съдействаме и за строителството на частни къщи, вместо многоетажните жилищни комплекси”, обяснява кметът Бернабе Кано, в стил „Как се прави”.

Ла Нусия се слави и с огромния си спортен комплекс, в който редовно се провеждат международни състезния. Малкият голям град на провинция Аликанте вече два пъти печели и европейски награди за развитие на спортната инфраструктура.

Съчетавайки традиция, настояще и природна среда, Ла Нусия е успешен модел за град на бъдещето, удобен и уютен за живеене и работа, без многоетажните мастодонти на мегаполисите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: