Плаващ град ще строят на Малдивите

Плаващ град ще строят на Малдивите Снимка: maldivesfloatingcity.com

Морското равнище се покачва и на помощ идват нови строителни технологии

През м. март 2021 г. Световната метеорологична организация (WMO) предупреди, че океаните се влияят силно от климатичните промени и подчерта риска от повишаване на морското равнище. Близо 40% от хората по света живеят на разстояние до 100 км от морските и океанските брегове. Според WMO е спешно да се предпази крайбрежното население от опасности като силни вълни, бури и повишаване на морското равнище, като се създадат многофункционални предупредителни системи и се подобри прогнозирането на времето.

Над 80% от сушата на Малдивите е разположена на по-малко от метър над морското равнище, което означава, че повишаването му и ерозията на бреговете са заплаха за съществуването на страната. Затова правителството се е насочило към едно креативно и високотехнологично решение – плаващ град, само на 10 минути с корабче от столицата Мале и международното ѝ летище. 

Проектът е на нидерландската компания Dutch Docklands и обхваща строителството на стотици жилища, болница, училище и обслужващи сгради, които ще плават върху гъвкава, функционална мрежа в лагуна от 200 хектара. Ако едно крайбрежно селище не може да се пребори с вълните, може да се издигне над тях, смятат проектантите.

Малдивите живеят от туризма и вероятно затова кораловите рифове, които привличат туристите, са вдъхновили създателите на проекта, развит като структура от шестоъгълни сегменти, по подобие на типичната за местните корали геометрия. Сегментите са свързани с пръстен от бариерни острови, които действат като спирачки под водата, разбивайки вълните и по този начин стабилизират сегментите на повърхността.

Развитието на Малдивите като морски курорт си е казало думата и в архитектурата на сградите в Плаващия град – те ще бъдат най-много на два етажа и ще имат изглед към морето. Комплексът ще се захранва от възобновяема енергия. Достъпът до отделните сегменти ще се осъществява чрез мрежа от мостове, канали и пристани, които ще свързват жилишата с магазините, центровете за услуги, болницата и училището.

Строежът ще започне през 2022 г. и се очаква да бъде завършен за пет години. Средната цена на жилищата ще започва от $ 250 000 – съвсем приемлива за Малдивите, за да привлече и средния клас купувачи, в т.ч. и местните рибари, за които лагуната е дом от векове.

Dutch Docklands работят заедно с фирмата за градско планиране и архитектура Waterstudio, която разработва и плаващи социални жилища в Нидерландия, за да създаде „водна” градска структура и да отговори на променящите се нужди на страната.

През 2022 г. плаваща структура ще се гради и във Филаделфия, САЩ, на р. Шуйлкил. Целите ѝ обаче не са борба с природните явления или социални нужди, а достъп на хората до естествената им среда – природата. На зеления флуоресцентен ринг ще има научна лаборатория, много места за наблюдение, в т.ч. и под водата, както и туристическа инфраструктура. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: