Застрахователният пазар продължава да расте динамично

Застрахователният пазар продължава да расте динамично Снимка: Pixabay

Това показват пазарните данни към м.юни 2021 година

Продължава динамичното развитие на застрахователния пазар, очертало се като тенденция в началото на 2021 г., сочат данните на Комисията за финансов надзор към края на шестмесечието на 2021 г. 

Премийният приход общо за пазара достига 1, 635 млн. лв., като ръстът на годишна база е близо 13%. Увеличение има и при изплатените обезщетения, които нарастват с 8,6% спрямо същия период на 2020 г. и възлизат на 637 млн. лв. 

Наред с общите процесите на възстановяване и ръст на икономиката, добрите резултати се дължат и на адекватната реакция на застрахователите по време на пандемията, скоростната дигитализация и предлагане на удобни за клиентите решения, смятат от Асоцияцията на българските застрахователи.

Интересно е да се отбележи, че пазарът расте не само спрямо предходната „кризисна“ 2020 г. Ако се вземе като база за сравнение успешната „предпандемичната“ 2019 г., то възходящата тенденция е видна и през този прочит – премийният приход към шестмесечието на 2021 г. бележи 10,6% ръст спрямо този от същия период през 2019 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: