Музеите в Брюксел лекуват постковидния синдром

Музеите в Брюксел лекуват постковидния синдром Снимка: travelmagazine.org

В ранния период на пандемията Белгия затвори много културни институти, но сега се отчита, че това е една от причините за влошаването на емоционалното състояние на хората.

Затова от известно време лекари в Брюксел препоръчват посещение в музеите като мярка срещу депресиите и стреса, предизвикани от ковид-кризата. Сега инициативата на медиците вече е на градско ниво. Смята се, че начинанието може да се окаже полезно и за туризма, съобщава Euronews.

Идеята се подкрепя от градския съвет на Брюксел. Съветничката Делфина Хуб казва: „Свикнали сме да ходим на лекар, за да получим лекарства. Идеята е да снабдим хората с билети не само за да си прекарат времето, но и като част от лечебния процес или форма на профилактика, защото изкуството действително е полезно за физическото и психическото ни здраве”.

В проекта, който ще продължи три месеца, ще се включат пет държавни обекта, които излагат съвременно и старо изкуство, както и мода

Изабел Вермонте, куратор на световноизвестния Кралски музей на изящните изкуства обаче не смята, че едно посещение може да пребори пост-ковидния синдром или депресията. „Изкуството не е лекарство или хапче. Нещата са малко по-сложни. Не е сигурно, че след едно посещение в музей, любувайки се на картините, посетителят ще се почувства по-добре. Но аз вярвам, че изкуството повишава качеството ни на живот. А моята задача е да създам за посетителите най-добрата обстановка, за да се чувстват желани гости на нашия музей”, казва тя.

Изабел Вермонте сътрудничи с медицинските власти още от 2017 г. Тя посрещаше в музея болни и уязвими хора, вкл. наркомани, още преди пандемията. Макар че е авторитетен изкуствовед, Вермонте не смята, че посетителите в музея трябва изведнаж да прозрат дълбочината на изобразителното изкуство. 

„Важното е преди всичко да им създадем усещане за безопасна среда, да им помогнем да се насладят на прекрасното. Освен това, в музея не говорим за болести, а само за живот. Ненапразно сме музей за изящни изкуства”, смята Изабел Вермонте.

Успехът на проекта засега не е гарантиран. Учените искат да проверят въздействието на начинанието върху имунната система на хората. Вече са осигурени допълнителни средства за музеите, предназначени за дезинфекция и защита срещу Covid-19, за да могат да останат отворени, дори и ако се наложат нови локдауни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: