Великобритания е на път да изключи Huawei от 5G мрежата в страната

Великобритания е на път да изключи Huawei от 5G мрежата в страната Снимка: Huawei


Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън се подготвя да направи значителна промяна в политиката, след като GCHQ „преразгледа“ предишното си убеждение, че страната може да управлява всички рискове за сигурността от продуктите на Huawei.


Според източници на The Telegraph нов доклад на Националния център за киберсигурност на GCHQ (НЦКС) заключава, че американските санкции, които блокират достъпа на Huawei до компоненти, произведени от Америка, ще принудят компанията да използва „ненадеждна“ технология и ще направят риска, който компанията носи, невъзможен за управление.


Служебни лица подготвят предложения за предотвратяване на инсталирането на ново оборудване на Huawei в 5G мрежата в рамките на шест месеца, както и планове за премахване на оборудването на Huawei, което вече съществува.


Санкциите на САЩ срещу Huawei са различни от всичко, което сме виждали досега - казва източник на Даунинг стрийт. - На компанията е забранено използването на американска интелектуална собственост (ИС) в своите полупроводници - те дори не могат да използват инструменти за създаване на нови полупроводници, ако тези инструменти използват американска ИС."


В отговор на доклада на The Telegraph говорителят на Huawei заяви: „Huawei е най-контролираният доставчик в света и ние твърдо вярваме, че нашата ненадмината прозрачност в Обединеното кралство означава, че можем да продължим да играем роля в британския [5G] ъпгрейд. Важно е да се съсредоточим върху фактите и да не спекулираме в този момент."


Още през януари Джонсън предостави на Huawei, заедно с други „високорискови“ китайски компании, „ограничена“ роля в инфраструктурата на 5G. 


По това време Великобритания заяви, че Huawei ще бъде изключен от всички критични и свързани с безопасността мрежи и ще й бъде разрешено да доставя само 35% от хардуера, който свързва устройства и оборудване към мачтите на мобилните телефони.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: