Италия подготвя референдум за евтаназията

Италия подготвя референдум за евтаназията Снимка: euronews.com

Свещи и цветя в памет на пациентката от болницата в Удин Елуан Енглано. Тя почина след 17 години кома в разгара на обсъждането на Закона за задълженията на лекарите да поддържат живота й.

Италия се готви за референдум за легализиране на евтаназията, съобщава Еuronews. Инициативната група е събрала повече от един милион подписа под обръщение за промяна на член 579 от Наказателния кодекс - за причиняване на смърт на лице по негова собствена молба. Той предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 6 до 15 години.

Според италианските закони, за провеждането на референдум са достатъчни половин милион подписа. Сега петицията трябва да премине процедурата за проверка. Ако Конституционният съд я одобри, още през следващата година трябва да се проведе гласуване за отмяна на наказанието за евтаназия.

Право на смърт

Поддръжниците на легализирането на евтаназията казват, че правото на пациентите да напуснат живота чрез приемането на медикаментозни средства е залегнало в Конституцията: "никой не може да бъде принуждаван да се лекува, освен в случаите, предвидени от закона". Активистите се позовават на социологическо проучване от 2019 г., според което 92% от италианците подкрепят евтаназията (през 1997 г. тази цифра е 58%).

Надеждите на авторите на петицията са свързани с решението на Конституционния съд по случая Фабиано Антониани. Той е диджей, който в резултат на инцидент е станал инвалид. Пожелал е да умре в швейцарска клиника. През септември 2019 г. Конституционният съд постановява, че в изключителни случаи подобни действия са законни и допустими - и това се превръща във важен прецедент в борбата за легализиране на евтаназията в Италия.

Петиция за преразглеждане на законодателството е публикувана и от Асоциацията на Лука Косчони, основана през 2002 г., за да се бори за свободата на научните изследвания. Нейният основател, представител на партията "Италиански радикали", се стреми към за отмяна на забраната за ограниченията за използването на стволови клетки за научни цели. Референдумът в резултат на тази петиция обаче не събира кворум - избирателната активност е по-малко от 50%. През 2006 г. Косчони умира на 38-годишна възраст от амиотрофична латерална склероза.

"Култура на еднократната употреба"

Един от основните врагове на евтаназията в Италия е Католическата църква. Ватиканът многократно е заявявал за недопустимостта за умъртвяването на пациенти. Абортите и евтаназията папа Франциск приписва на "култура на еднократната употреба" и ги нарича "една от трагедиите на съвременната европейска цивилизация". Според "Евростат" около 80% от италианците се самоопределят като католици, така че позицията на църквата може да изиграе съществена роля.

Противниците на евтаназията настояват, че основният акцент в работата с терминално болните трябва да бъде поставен върху предоставянето на палиативни грижи. "Дори когато е невъзможно да се излекува някой, медицинската помощ си остава отговорност", обяснява позицията си анестезиологът Симоне Пици. – «Трябва да предложим на болните всичко, което имаме, за да се отнасят достойно към тях, за да могат да продължат напред.»

Процедурата

За да се проведе референдумът петицията трябва да премине през Касационния съд, който установява автентичността на подписите и през Конституционния съд, който има право да оцени законността на въпроса, предложен от активистите.

Експертът по конституционно право Марко Ладу отбелязва сложността на този проблем за съдебните инстанции. При това самият той се застъпва за легализиране на евтаназията:

"Не трябва автоматично да вярваме, че такъв референдум отговаря на критериите за законност, определени от Конституционния съд. В края на краищата въпросът, който се предлага за референдума, отваря възможности за декриминализирането на убийството на съгласната страна във всяка ситуация — това също може да се разглежда като нарушаване на баланса между различните конституционни права".

Дори ако не се стигне до референдум, инициаторите казват, че самата кампания може да се счита за голяма и важна стъпка към решаването на въпроса за евтаназията. Петицията предизвика оживени дебати, които тепърва ще разтърсят италианското общество до най-консервативното ядро.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: