Учени от Китай предупредиха за появата на нов вирус

Учени от Китай предупредиха за появата на нов вирус Снимка: smotrim.ru

Предложиха принцип на взаимодействие с цел подготовка на мерки за противодействие

Ръководителят на китайския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Гао Фу по време на речта си на Международния форум на науката и технологиите в обществото изрази увереност, че човечеството непременно ще се сблъска с нов вирус в бъдеще и предложи принцип на взаимодействие с цел подготовка на мерки за противодействие.

"Светът се сблъска не само с пандемията от коронавируса, но и с редица други проблеми, такива, като инфодемията, при която се преплитат актуална информация и дезинформация. В резултат се появяват много слухове и проблеми, които трябва да бъдат разрешени", отбеляза специалистът.

Гао Фу подчерта, че в бъдеще светът непременно ще се сблъска с някакъв "вирус Х", който може да се появи навсякъде и по всяко време.

"За бъдещето на човечеството е необходимо да работим заедно за решаването на проблема. Във връзка с това предлагам "принципа на четирите C": сътрудничество (cooperation), конкуренция (competition), комуникация или обмен на информация (communication) и накрая координация, понякога и с трета страна (coordination)", каза експертът.

Той подчерта важността на обмена на информация, тъй като при появата на коронавируса в Китай именно този принцип даде възможност на учените от цял свят да започнат разработването на ваксини срещу вируса SARS-CoV-2 в толкова кратки срокове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: