L'Express: Ваксината "Спутник V" е горчив провал

L'Express: Ваксината "Спутник V" е горчив провал Снимка: CC0 Public Domain

Руската ваксина "Спутник V", разработена от Института Гамалей се оказа „горчив провал“- това мнение изразява L’Express.

Медиите напомнят, че нито Европейският съюз, нито Световната здравна организация все още не са признали руския препарат. И като се има предвид ниското ниво на ваксинация в Руската федерация - според проучване на Morning Consult Institute, 34% от руснаците категорично отказват ваксинация, което е почти два пъти повече от САЩ или Франция, и се оказва, че ваксината е изправена пред двойно недоверие: вътрешно и международно, пише изданието.

То отбелязва, че е възможно Европейската агенция по лекарствата да не е одобрила руската ваксина поради редица формалности, тъй като руснаците не са били запознати с процедурата, особено санитарната. Експертите обаче имат въпроси относно ефективността на самия препарат в Руската федерация.

Така, коментирайки данните за „Спутник V“, публикувани в The Lancet, специалистът по инфекциозни болести от Франция и експерт по ваксините Жан-Даниел Леливър постави под въпрос еднородността на ефективността на руската ваксина за всички възрастови групи.

Показателите са 92%, 90%, 91%, независимо дали говорим за хора над 60 години или за тези на 18-30 години. По правило ефективността намалява с възрастта. Така че това е доста необичайно “, казва експертът.

Друг медицински статистик в Университета в Руан, Андре Жилиберт, също откри няколко аномалии. По -специално той посочва несъответствието между броя на пациентите в началото и в края на определени проучвания в Руската федерация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: