Магнитни бури – как да се подготвим?

Магнитни бури – как да се подготвим? Снимка: pixabay.com

Магнитните бури са следствие от слънчевите изригвания и потоците слънчеви частици с електричен заряд, които нахлуват в земната атмосфера и вляят на земното магнитно поле.

Тези потоци слънчеви частици създават невероятното природно зрелище на полярните сияния, но заедно с това причиняват магнитните бури. Графикът им се прогнозира от Националния институт по геофизика, геодезия и география, който предоставя информация в реално време и петдневна прогноза. 

Октомври обикновено е месец на повишена слънчевата активност, но тази година не се очакват силни слънчеви изригвания през месеца. Но с оглед грижата за здравето, когато следите прогнозата за времето, не забравяйте да проверите и вероятността от магнитни бури.

Геомагнитните процеси се отразяват негативно на хора със заболявания на сърдечносъдовата система, дистония на вегетативната нервна система  и такива с наднормено тегло. Симптомите са понижено настроение, липса на енергия, главоболие, безсъние, депресия, повишено кръвно налягане. Някои хора чувстват и напрежение в ставите. Хроничните заболявания се обострят, концентрацията намалява, расте склонността към тревожност и конфликти.

Ето някои мерки, за да се чувстваме добре при магнитни бури. По възможност, в деня, преди геомагнитното явление, прекарвайте повече време на открито, на чист въздух. Не яжте тежки храни, намалете до минимум алкохола и цигарите. Наспете се добре и започнете следващия ден с леки упражнения. Ако понасяте тежко магнитните бури, дръжте под ръка леки средства срещу главоболие.

В деня на магнитната буря не се претоварвайте, давайте си почивки. Намалете кафето, силния чай, цигарите и алкохола. Избягвайте конфликтни ситуации, не се захващайте с нещо, което изисква повишено внимание и по възможност не шофирайте. А ако го правите, не забравяйте, че магнитните бури влияят и на другите водачи на пътя, така че, влезте си взаимно в положението и запазете спокойствие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: