Дали левичарите наистина са по-умни от десничарите: какво казва науката?

Дали левичарите наистина са по-умни от десничарите: какво казва науката? Снимка: debati.bg

Ето някои от най-интересните изследвания

Левичарите съставляват около 10% от населението на света и сред тях има много гении. Специалистите са провели много изследвания, за да разберат по-умни ли са те от десничарите. 

Около 90% от хората на Земята са десничари, а 10% са левичари. Трима от последните шест американски президенти са левичари: Джордж Буш старши, Бил Клинтън и Барак Обама. Сред левичарите се нареждат и Микеланджело, Леонардо да Винчи, Пол Маккартни, Дейвид Бауи, Джими Хендрикс, Джеймс Болдуин, Никола Тесла, Опра Уинфри, Бил Гейтс и Стив Джобс, според доклад от 2019 г. и The New York Times.

За да изяснят дали левичарите са по-умни от десничарите, изследователите изследват разликите в математическите постижения на повече от 2300 ученици и студенти - десничари и левичари на възраст между 6 и 17 години в Италия. Учениците, чиято водеща ръка е лявата, показват предимство при решаването на по-сложни математически задачи. Резултатите са публикувани в списание Frontiers.

Но защо доминиращата ръка на човека може да има някакво отношение към математическите способности? Както показва проучване от 1995 г., левичарите имат интересни изменения в строежа на мозъка. Метаанализ на 43 изследвания, публикувани в списание Psychobiology показва, че левичарите имат значително по-голямо, отколкото десничарите, мазолесто тяло - сноп от нервни влакна, свързващи двете полукълба на мозъка.

"Възможно е по-силната връзка между двете полукълба да осигурява по-добро пространствено възприятие за левичарите. Както е известно, то е тясно свързано със "способностите" към математиката", обяснява пред Live Science Джовани Сала, доцент в Института за комплексни медицински науки на университета "Фуджита" в Япония.

Други данни обаче показват, че десничарите имат незначително интелектуално преимущество. В доклад от 2017 г., публикуван в списание Neuroscience and Behavioral Reviews, учените анализират 18 изследвания, включващи данни за повече от 20 400 души. Специалистите установяват, че десничарите средно имат незначително по-висок коефициент на интелигентност (IQ), отколкото левичарите.

"Все още няма консенсус, когато става въпрос за това дали степента на предпочитание на ръцете е свързана с интелекта и съществува ли връзка между относителната маневреност и интелекта", пишат авторите на изследването. Няма еднозначен отговор за това как водещата ръка влияе на интелектуалните способности. Твърде много различни фактори влияят върху когнитивните и умствените способности на хората, отбелязват учените.

В същото време, още в началото на миналия век, левичарите са се считали за "проблемни" деца. Така например, в брошурата на Дж. В. Конуей "Превенция и корекция на левичарството при децата" от 1936 г. левичарството е описано като "болест"- толкова сериозна и проблемна, колкото рахита и пневмонията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: