Групата от учени, изследващи произхода на коронавируса, е разпусната

Групата от учени, изследващи произхода на коронавируса, е разпусната Снимка: pikist.com

Причината е възможен конфликт на интереси

Журналисти научиха, че комисия от авторитетното медицинско списание Lancet е разпуснала групата учени, на които е било възложено да разследват произхода на коронавируса. Изследователите биха могли да бъдат свързани с китайски лаборатории, което предизвика конфликт на интереси.

За това съобщава The Wall Street Journal.

Решението е взето от председателя на Комисията за коронавируса на списание Lancet и професор в Колумбийския университет в САЩ Джефри Сакс. Той е бил обезпокоен от връзките на учените от Комисията с организацията с нестопанска цел Ecohealth Alliance. 

"Просто не исках работна група, която има такова явно отношение към един от главните путктове на това изследване, какъвто е бил Ecohealth Alliance", цитира вестникът думите на Сакс.

Журналисти установиха, че тази организация по-рано е изследвала коронавирусите на прилепите съвместно с Института по вирусология в китайския град Ухан, откъдето тръгва заразата. При това го е правела с американски средства.

Известно е, че президентът на Ecohealth Alliance Питър Дазак възглавява работната група до юни, а някои от нейните членове преди това са си сътрудничили с него или с Ecohealth Alliance. Той е противник на версията на лабораторния произход на коронавируса.

Сакс заяви, че Комиисята ще продължи да проучва произхода на коронавируса и ще излезе с доклад до 2022 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: