Бизнесмен увеличи заплатите на служителите си, като намали своята

Бизнесмен увеличи заплатите на служителите си, като намали своята Снимка: cwi.edu

Преди шест години Дан Прайс, изпълнителен директор на компанията за обработка на транзакции с кредитни карти Gravity Payments намали собствената си заплата с един милион долара, за да осигури минимално заплащане на служителите си от $ 70 000.

Освен това, продаде второто си жилище и сви личните си разходи. Тогава мнозина му предричаха фалит, още толкова го описваха като чудак, но шест години след експеримента Gravity Payments процъфтява. 

В интервю пред CBS News преди няколко дни Прайс потвърди, че компанията му се е утроила, а минималната заплата от $70 000 все още е факт.

Много финансови експерти все още смятат, че постъпката му е голям финансов риск.

„Това противоречи на очакванията и на хората, и на бизнеса”, казва Андрю Хафенбрак, асистент по мениджмънт и организация в Фостър Училището по бизнес „Фостър при Университета „Вашингтон”, Сиатъл.

Според Американския институт за икономическа политика средното възнаграждение на главен изпълнителен директор е 320 пъти по-високо от заплащането на средния служител и такива компании също бележат успех. 

„Това показва, че моделът Прайс не е единственият начин една компания да бъде успешна и печеливша. Значи или плащате толкова, колкото „минава”, или плащате толкова, колкото смятате за разумно и справедливо", формулира Хафенбрак „дилемата” на бизнес-ръководителите.

Самият Прайс казва, че не би считал успеха си за пълен, ако и други компании не последват примера му. 

„Иска ми се да се кача на покрива и да крещя: "Това работи, направете го и вие, струва си!", казва той пред CBS.

Прайс смята, че възвръщаемостта на Gravity се е увеличила най-вече, защото по-големите заплати са създали невероятно лоялни служители.

„През ковид-кризата оборотът ни падна наполовина и си мислех, че ще издържим само още няколко месеца. Но със служители, които остават на работа два пъти по-дълго от определеното, ефективността ни с времето скочи” , разказва Прайс. 

За следковидното възстановяване на фирмата му помага обаче и друго: служителите на Gravity по своя инициатива намалили заплатите си с 40%. Сега компанията постепенно връща предковидното им ниво. 

През същите 6 години в Gravity са се родили 60 бебета. Увеличил се е и броят на служителите, които си купуват жилища. „Това наистина е като сбъдната американска мечта. Ние не просто задоволяваме нуждите си, ние процъфтяваме”, казват те и за да върнат жеста на Прайс, са му купили със свои средства нова супер-кола

"Те направиха за мен много повече, отколкото аз бих могъл да направя за тях. Това е невероятен, много специален подарък” казва Прайс.

„Но със старата си заплата можехте да си позволите такава кола и сам” – подхвърля журналистът. 

„Вярно е”, отговаря Прайс и допълва: „Сега обаче се чувствам много по-щастлив”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: