Пътят остава несигурен

Пътят остава несигурен Снимка: Toledo Blade

(Седмичен пазарен коментар 04.07)

Индекси


През последната седмица всички финансови пазари се възстановиха с изключение на Nikkei, който падна с 0,9%. За останалите азиатски индекси, въпреки закона за националната сигурност, Hang Seng възстанови 3,2%, а Shanghai Composite - 5,8%.


В Европа CAC40 регистрира седмично изпълнение от 2,5% в петък (03 юли), докато Dax спечели 4,3%, а Footsie - 0,9%. За периферните страни на еврозоната Испания спечели 3,7%, Португалия - 0,9%, и Италия - 3,8%.


В САЩ Уолстрийт затвори този петък за Деня на независимостта, но балансът е особено положителен, особено за Nasdaq100, който спечели 5,6%, с Tesla (+22,6), Amgen (+ 9,8%) и Microsoft (+ 3,5%). S&P500 спечели 4%, а Dow Jones (със само 3,2%) беше възпрепятстван от подфонда за финансови средства.


Стоки


Суровият петрол се стабилизира тази седмица, достигайки максимума през миналия месец, като продължава да се възползва от очакванията за по-ниско производство в САЩ и подобрено глобално търсене. Значителният спад на американските запаси също успокои пазарите, които се тревожат да разрешат дисбаланса между търсене и предлагане. Brent търгува около 42 USD за барел, докато WTI се търгува близо до 40 USD.


След като постави нов годишен рекорд от 1789 щатски долара, унцията на златото се стабилизира на около 1775 долара. Среброто, от друга страна, имаше почти нулево седмично представяне, като завърши седмицата близо до 18 USD.


Подфондът Industrial Metals регистрира значителни печалби през последните пет дни, отчасти подкрепени от добри данни от Китай. Медта се повиши до над 6000 щатски долара на метричен тон, като се върна към нивата, наблюдавани в началото на годината.


Пазари на акции


Доставчикът на електронни подписи DocuSign със седалище в Сан Франциско предлага на своите клиенти (като банки например) възможността да попълват формуляри, договори или документи за заем от разстояние, включително на мобилни телефони, със свои клиенти.


Това позволява да се избегнат договори за печат, които понякога могат да бъдат дълги няколкостотин страници.


С глобалните органичителни мерки повече компании използват DocuSign като свой отдалечен правен партньор. Базираната в Силициевата долина компания вече има повече от 200 милиона потребители по целия свят и е компания на Nasdaq за 31 милиарда долара.


Акциите на DocuSign претърпяват страхотно оживление, покачвайки се със 141% от 1 януари 2020 г. и 253% на годишна база, поставяйки нови исторически рекорди, които продължават да се покачват все по-високо и по-високо.


Като се имат предвид основите, нивата на оценка на DocuSign остават тесни със съотношение цена/печалба под 0 и отрицателен нетен доход от 426 милиона долара за фискалната 2019 г. Нетните пари в наличност са 330 милиона долара.


Пазар на облигации


Спредът между Бунда и облигациите, емитирани от други държави-членки от еврозоната, се стесни през седмицата. Това покачване на лихвените проценти на дълга в Южна Европа беше предизвикано главно от съобщения в печата, в които се посочва, че Европейската комисия скоро ще представи компромисно предложение за проектиране на Европейския фонд за подкрепа.


Немският бенчмарк се търгува с доходност от -0,44%, докато френският OAT се търгува при отрицателни -0,13%, което е най-малко за последните четири месеца. Този мечи курс се дублира с доходността по италианския (1,19%), испанския (0,42%) и португалския (0,40%) дълг. Търгът на италиански държавни ценни книжа привлече силно търсене и се превърна в един от най-подписваните от 2012 г. насам.


Швейцария отбеляза своя 10-годишен процент на покачване до -0.45%. Стабилизацията обаче е по-характерна за доходността в Съединените щати, като Tbond генерира 0,66%.


Forex пазар


На валутния пазар паундът подобри представянето си след обещанието на Борис Джонсън, вдъхновено от американската „Нова сделка”, да съживи икономиката, силно засегната от новата пандемия на коронавирус. Паритетът GBP/JPY се търгува на 133,80, проследявайки възходящ наклон. Британската валута също се възстановява спрямо швейцарския франк при CHF 1,18 и спрямо долара при 1,25 щатски долара.


Еврото се стабилизира спрямо своите колеги като EUR/USD при 1,1230. ЕЦБ може да предприеме лятна почивка, след като умножи мерките за подпомагане по няколко оси, включително кредитна подкрепа и удължаване на покупките на облигации на пазарите до юни 2021 г. Въпреки това единната валута отстъпва малко по отношение на швейцарския франк при 1,06 швейцарски франка.


Въпреки последните окуражителни цифри доларът пада. Форекс трейдърите се фокусират върху развитието на пандемията. Графично зелената валута срещу швейцарския франк изглежда е намерила убежище между CHF 0,9420 и 0,9450.


Икономически данни


През седмицата имаше малко статистика. Тя най-вече беше за успокоение на операторите. Независимо дали става дума за официалните индекси или индексите Caixin, PMI за производство и услуги надхвърлят очакванията в Китай, отразявайки разширяване на дейността.


В еврозоната индексите за производство и услуги са достигнали съответно 47,4 и 48,3, докато равнището на безработица нараства леко до 7,4%. Заслужава да се отбележи и силното възстановяване на продажбите на дребно в Германия (13,9% спрямо -6,5% миналия месец) или 36,6% ръст на потребителските разходи във Франция (-19,1% преди).


В Съединените щати, освен успокояващия производствен ISM или 44,3% скок в обещанията за продажби на жилища, данните за заетостта наистина предизвикаха ентусиазъм, като нивото на безработица беше 11,1% с 4 800 000 нови работни места.


В САЩ службата ISM и след това индексът PPI ще бъдат представени следващия петък, както и останалите седмични данни. В Европа търговците ще се запознаят с продажбите на дребно, промишлените поръчки, индустриалното производство и търговския баланс за Германия.


Пътят остава несигурен


2020 г. навлезе във втората си половина след исторически шестмесечни резултати на фондовата борса. Това се доказва от факта, че средното ниво на показателя за нестабилност (VIX) е средно над 40% от края на февруари. Никога досега този „показател за стрес“ не е оставал на тези височини толкова дълго време, въпреки силните повишения на индексите.


Инвеститорите остават фокусирани върху възстановяването на макроикономически показатели, които са признаци за постепенно връщане към нормалното състояние. Четенето на различните производствени PMI, последвано от заетостта в САЩ, потвърди възстановяването, което е във възходящ ход във всички региони на света.


Въпреки това неотдавнашното изказване на ръководителя на Фед подчертава това, което той нарича „извънредно несигурна траектория“, което да доведе до комбинирано постоянство на паричната и фискалната политика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: