И мъжете имат месечни цикли

И мъжете имат месечни цикли Снимка: myisense.com

Учени от Университета в Упсала, Швеция, са установили, че силният пол също търпи ежемесечни периоди на неразположение.

В публикацията на изследването им в сп. Science of the Total Environment се казва, че това се изразява най-вече на качеството на съня при мъжете. 

„Анализирахме данни за съня на 492 жени и 360 мъже и установихме, че сънят при мъжете се влияе от лунния цикъл. С нарастването на Луната, сънят на мъжете става по-неефективен, затова спят повече и се будят по-трудно”, се казва в публикацията. 

Съответно, трудовата ефективност на силния пол през посочените периоди е по-слаба, отколкото по времето, когато лунният кръг се превръща в тънък полумесец. Изследването не е установило промяна в съня на жените в резултат на лунните фази. 

За момента учените не предлагат разумно обяснение на установения феномен, а се задоволяват със статистическите зависимости. Една от възможните хипотези е, че мъжете може би са по-чувствителни към нарастващата разсеяна лунна светлина в периода от новолуние към пълнолуние, която им пречи да спят дълбоко. 

Същевременно обаче, изследователите на съня признават, че получените резултати може да се дължат на съвкупност от много други фактори, които може изобщо да не са свързани с лунните фази, така че екипът се подготвя да продължи изследването си на мъжките ежемесечни неволи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: