В Сан Франциско ще дават заплата на потенциални престъпници, за да не стрелят

В Сан Франциско ще дават заплата на потенциални престъпници, за да не стрелят Снимка: https://pixabay.com/

В американския Сан Франциско решиха да плащат на социално опасни лица до 500 долара на месец, за да се въздържат от участие в разправи с огнестрелно оръжие

Това е приблизително същността на новата инициатива, в рамките на която властите очакват да се справят с увеличаването на насилието в града, където от началото на годината от куршуми на  престъпници са загинали почти два пъти повече хора, отколкото миналата година .

Програмата започва през октомври с тест - нейните автори са избрали десет души, които са класифицирани като високорискови по отношение на участие в инциденти с огнестрелно оръжие.

По правило това са жители на бедни квартали, които не учат и не работят, от малки са свикнали със съмнителен начин на живот от гледна точка на закона и вероятно имат оръжие. Програмата е предназначена да превъзпита потенциалните престъпници и по този начин да намали процента на престъпността.

Схемата е проста: ако след месец включеният в програмата не стреля по никого или сам не бъде поразен от куршуми,  ще получи 300 долара. Освен това на всеки участник ще бъде назначен специалист психолог за борба с уличното насилие, който трябва да помогне на потенциалния криминален елемент да се превърне в своеобразен полицейски „посланик“ в техния район.

А ако такъв „миротворец“ стане посредник и тушира потенциално опасна ситуация, той ще получава месечно увеличение от 200 долара. Тези пари ще се дават и ако участникът в програмата започне работа или обучение.

При положителни резултати от проекта броят на неговите участници ще бъде увеличен до 40 до края на годината, а през следващата година, според San Francisco Examiner, се планира да се увеличи до 75.

Ако това помага за намаляване на престъпността, то шест хиляди долара годишно на човек не са нищо в сравнение с парите, които отиват, за да се вкара престъпник в затвора, да не говорим за щетите от такива дейности“, обясни  идеята  изпълнителния директор на комисия по правата на човека Черил Дейвис.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: