Да се дискретира руската армия е подсъдно в Русия, но в какво се превръща тя?

Да се дискретира руската армия е подсъдно в Русия, но в какво се превръща тя? Снимка: theins.ru

Москва дълго отричаше, че във военните части в Украйна се бият затворници, получили това право в замяна на освобождаването им.

Вече е ясно, че с подбора на осъдените престъпници се занимава приближеният до Владимир Путин крупен бизнесмен Евгений Пригожин. Той не крие, че руският президент лично е разрешил набирането на затворниците, при месечни заплати от 100 000 до 230 000 рубли и с предимство на осъдените за убийство

Практиката е разследвана от много журналисти, включително екип на CNN, с който се е свързал един от кандидатите, използвайки скрит в затвора телефон. Опцията се потвърждава и от стотици чатове между затворници и близките им.

На 14 септември канал в Telegram публикува видео, в което Пригожин обяснява пред „зекове” (завторници) условията за военна служба: „Искам само щурмоваци. Тези, които вървят напред, оцеляват. Тези, които се колебаят и не разбират какво да правят – отиват на м...ната си“.

По критериите на Пригожин минималната възраст за воюване в Украйна е 22 години, но се приемат и по-млади, ако роднините им са съгласни. Пак така „условно”, максималната възраст е 50 години. Кандидатите преминават интервю и няколко теста, включително полиграф за осъдените за наркотици и блудства. Обещанието е след шест месеца военна служба в Украйна, затворниците да бъдат помилвани и изпратени у дома. 

Основното „провинение”, за което Пригожин предупреждава, е дезертьорството.  Той е напълно ясен: „За тези, които пристигат и в първия ден казват: „Май не ми е тук мястото”, правим отметка „дезертьор“ и следва екзекуция”. Друг "грях" е мародерството, към което Пригожин причислява и сексуалните контакти с „местни жени, флора, фауна, мъже, всички“.

Освен това Пригожин рекламира собствената си Частната военна компания (ЧВК) „Вагнер” и подхвърля възможноста след шестте месеца бившите затворници да преминат на добре платена работа в нея. Друго „обещание” е загиналите да бъдат погребани в родните им места, на алеите на героите.

Практиката нашумя в международен план, но и в Русия, което накара Пригожин вчера да пусне цинично изявление в най-голямата руска  социална мрежа „ВКонтакте”, за да „препоръча” на руските родители, ако това не им харесва, да изпратят на фронта децата си: „Или ВЧК и зекове, или децата ви – избирайте сами”. Множество световни медии цитираха "речта" му.

Според разследващи, Пригожин вече е вербувал около 10 000 затворници, включително един осъден за канибализъм. „Зековете” се записват да воюват доброволно, а не заради парите. „Те искат само да напуснат тази матрица, защото всичко е по-добро от руски затвор“, казват правозащитници. Междувременно Владимир Путин награди с орден посмъртно загинал в Украйна, осъден за убийство.

За „обида и дискредитиране” на тази руска армия, Москва прие закон, който предвижда до 15 години затвор. По него са осъдени да платят глоба и петима от градските съветници от Санкт Петербург, които поискаха Владимир Путин да бъде съден за държавна измяна. Гглобите са в размер от 44 000 до 47 000 рубли – почти половин минимална войнишко-затворническа заплата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: