Забраниха полетите с космическия самолет на Ричард Брансън

Забраниха полетите с космическия самолет на Ричард Брансън Снимка: Virgin Galactic

Федералната авиационна администрация (FAA) разследва полета на Virgin Galactic заради отклонение от курса

В изявление вчера от FAA заявиха, че до края на разследването им Virgin Galactic не могат да провеждат тестови полети със SpaceShipTwo заради нарушение на зададената траектория на полета на 11 юли. Тогава сър Ричард Брансън излетя с ракетния си самолет до ръба на космоса и обратно, седемнадесет години след основаването на компанията за търговски космически полети. 

Но сп. New Yorker разкри, че за известно време космическият самолет е летял извън предварително уговореното въздушно пространство. В статията се посочва, че в полета на 11 юли в пилотската кабина на SpaceShipTwo се е задействала предупредителната светлинна сигнализация за отклонение от курса, при това още преди корабът да достигне границата с космоса. Нещо подобно обикновено би довело до спиране на изкачването, но този път пилотите „са натиснали педала”.

FAA започнаха проверка на случая в сряда. В кратко изявление от Агенцията казаха, че наблюдават разследването на „инцидента със SpaceShipTwo” на 11 юли и постановиха, че „Virgin Galactic не може да върне летателния апарат SpaceShipTwo на полет, докато FAA не одобри окончателния доклад от разследването и не определи дали случилото се не засяга обществената безопасност“.

Virgin Galactic в четвъртък отхвърлиха описанието на New Yorker, определяйки го като "неправилна характеристика". Компанията заяви, че пилотите ѝ са се сблъскали с неочаквани ветрове на голяма надморска височина и са предприели необходимите действия, за да завършат безопасно изкачването в космоса и връщането на Земята на космодрума „Америка” в Ню Мексико. 

Spaceship Two & White Knight Two -xaero-SS2
Снимка - store.x-plane.org

Virgin Galactic обявиха и подробности за следващия полет на Unity – изследователска мисия за италианските ВВС, с трима италиански граждани. Полетът беше планиран за края на септември или началото на октомври, което сега вероятно ще се отложи, за да се изчакат резултатите от разследването на FAA.

В разговор с The Times Virgin Galactic съобщиха, че са започнали вътрешно разследване на случилото се, но подчертаха, че вълреки отклонението, „SpaceShipTwo не е летял извън границите на защитеното въздушно пространство, нито над населени места и не би могъл да застраши обществеността“.

Говорител на компанията каза пред BBC: "Въпреки че крайната траектория на полета се отклоняваше от първоначалния ни план, това беше контролирана и целенасочена операция, която позволи на Unity да достигне успешно космоса и да кацне безопасно на нашия космодрум в Ню Мексико". Той допълни още, че в наземната контролна база на полета през цялото време са присъствали представители на FAA и подчерта, че Virgin Galactic сътрудничат изцяло на Агенцията, като същевременно работят усилено, за да решат действията при подобни инциденти в бъдещи мисии.

Ако графикът на Virgin Galactic не бъде нарушен от разследването на FAA, компанията планира да възобновят космическите мисии до средата на следващата година. До този срок компанията на Ричард Брансън възнамерявя да работи по подръжката и ъпгрейдването на космическия си флот, както и да проведе още един изпитателен полет, преди да започне туристическите си пътувания, вероятно през втората половина на 2022 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: