Десетте най-малки държави в света, за които малко се знае

Десетте най-малки държави в света, за които малко се знае Снимка: popmech.ru

Малта – площ 316 км²

Малтийският архипелаг обединява седем острова, но само два от тях са обитаеми, за сметка на това пък са гъсто населени. За 15-минутна разходка по малтийската крайбрежна улица можете да посетите три града. Въпреки малките си размер и провъзгласения неутралитет, Малта има свои собствени армейски подразделения.

Малдиви -площ 298 км²

Тази островна държава в Индийския океан влезе в Книгата на рекордите на Гинес като най-плоската държава. Най-високата точка на Малдивите се намира на остров Вилингили, височината й е 2,4 метра. Малдивите, това  са 1190 малки коралови острови, от които само 200 са населени. Според местните закони височината на сградите не може да надвишава най-високата палма на острова, а мястото на застрояване не трябва да бъде по-голямо от 1/5 от площта на целия остров. Малдивите са ислямска държава, на местните е забранено да продават и купуват алкохол, както и да отглеждат кучета.

Сейнт Китс и Невис - площ 261 км²

Държавата се състои от два острова, а населението й е по-малко от 50 000 души.Преди време е проведен референдум по въпроса за излизането на по-младия остров Невис от състава на страната и формирането на независима държава. "За" гласуват 62% от избирателите - само 4% по-малко от необходимото за излизане. За да стимулира икономиката на държавата, властите активно търгуват с гражданите.

Чужденците могат да получат гражданство чрез закупуване на недвижими имоти, но не бързайте да купувате свое тайно местенце тук. Престъпността в Сейнт Китс и Невис е висока - както в сравнение с Карибския регион, така и с цяла Латинска Америка.

Република Маршалови острови  - площ 181 км²

На един от атолите на веригата Ралик, част от архипелага на Маршаловите острови, през 1946 г. Щатите провеждат първите ядрени опити. Четири дни след това модният дизайнер Луи Реар представя пред обществеността модел на бански костюм, който е кръстен в чест на този атол - бикини. Само за 12 години на атолите Бикини и Ениветки американците провеждат 67 ядрени взривове. Това оказва силно влияние върху здравето на жителите на Маршаловите острови: много граждани на република страдат от ракови заболявания, заболявания на щитовидната жлеза и различни тумори, причинени от радиацията. В страната има общо две болници (едната разполага с 97 легла, а втората - с 43) и 5 летища, въпреки че само на четири от тях пистата е с твърдо покритие.

Княжество Лихтенщайн - площ 157 км²

За разлика от субсидираните страни на микродържавите в Океания, Лихтенщайн е в състояние сам да се грижи за себе си. Това е процъфтяваща индустриална страна с висок стандарт на живот: през 2009 г. БВП на глава от населението възлиза на рекордните 139 000 долара - 1-во място в света. Полицията на Лихтенщайн наброява 120 служители.

Повече не са и нужни: нивото на престъпност в княжеството се доближава до нулата. И ако внезапно се окажете в затвора в Лихтенщайн, храната ще ви бъде донесена от най-близкия ресторант- ръководството на затвора не смята за подходящо да поддържа собствен кухненски блок. Това е много малка, но горда страна: княжеството не влиза нито в Европейския съюз, нито в НАТО, а по време на Втората световна война запазва неутралитет.

Сан-Марино - площ 61 км²

Най-старата държава в Европа е основана през 301 г. от нашата ера.Страната се намира на югозападния склон на триглавия планински масив Монте Титано (738 м над морското равнище), извисяващ се над хълмиста равнина в подножието на Апенините. Скалните масиви заемат почти 80% от територията на страната, обработваемата земя представлява 16,6% от площта. Сан Марино, подобно на Лихтенщайн, не е част нито от НАТО, нито от ЕС, а в годините на Втората световна война, макар и неутрална, активно си сътрудничи с италианските фашисти. Държавните глави са двама капитан-регенти, които се избират за шест месеца: от 1 април до 1 октомври и от 1 октомври до 1 април ежегодно. Страната използва евро и има разрешение да сече собствени монети.

Тувалу – площ 26 км²

Полинезийската държава Тувалу е струпване от атоли и острови, разположени в Тихия океан малко по-южно от екватора. В Тувалу няма железопътни линии, но има училища: едно основно и едно висше. През 1978 г. страната придобива независимост от Великобритания, но за държавен глава в Тувалу се смята Нейно Величество Кралица Елизабет II. Поради малката площ, ниската надморска височина и порьозността на почвите, на островите Тувалу липсват реки. Вместо това, водата, проникваща през земята, образува зеро с леко солена вода. Поради това местните жители са принудени да събират дъждовна вода от покривите и да я съхраняват в бетонни резервоари.

Република Науру - 21 км²

Най-малката островна държава в света, през 80-те години на миналия век е била една ли не и най-богатата. Науру има огромни запаси от фосфорити, на острова се извършвал активен добив. По това време стойността на износа на фосфорит е четири пъти по-висока от сумата на вноса, а основните външнотърговски партньори са били Австралия,Нова Зеландия, Япония и Великобритания. Но това вече е минало. Около 90% от гората, покриваща платото на острова е унищожена заради минното дело. Не са предприети никакви мерки за рекултивация на земите и сега до 80% от сушата на Науру е превърната в пустиня. Днес страната е рекордьор, но вече в други категории: най-висока безработица (80% от населението) и най-висока степен на затлъстяване (95% от населението страда от наднормено тегло). Страната няма столица и обществен транспорт, но има 40 километра магистрали и собствена авиокомпания с два стари самолета.

Княжество Монако – 2,02 км²

От 1 януари 2019 г. минималното заплащане в Монако е 1 695,07 евро на месец.В Монако няма данък върху доходите. Очевидно поради тези причини средната продължителност на живота в страната по данни от  2015 г. е 89,63 години. Числеността на Националния оркестър на Монако е 85 души, а съставът на редовната армия е с трима души по- малко. В едноименната столица на Монако се намира известният Океанографски музей на Монако, чийто директор е бил самият изследовател Жак-Ив Кусто. Гъстотата на населението на страната е 18 679 души на квадратен километър - първо място в света.

Ватикана - 0,44 км²

Ватикана има своя собствена и най-къса железопътна линия в света, ноняма нито един родилен дом и следователно раждаемостта в страната е нулева. Посолството на Италия във Ватикана се намира в самата Италия. Гъстотата на населението в страната е наполовина по-малка, отколкото в Москва, но нивото на милитаризация е три пъти по-високо, отколкото в Северна Корея. Ватикана провежда астрономически изследвания с модерен телескоп, който се намира на върха на планината Греъм в Югоизточна Аризона, САЩ. През 2011 г. във Ватикана е проведено преброяване на населението. Броят на хората с гражданство в страната е 594. Това са 71 кардинали, 109 членове на гвардията, 51 представители на духовенството и една монахиня.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: