Пет причини, поради които не трябва да слушате чужди тайни и излияния

Пет причини, поради които не трябва да слушате чужди тайни и излияния Снимка: puls.bg

Най-често те са опасни, вредни и аморални

В незабравимия роман "Швейк" телеграфистът се напива и започва да крещи, че ако научи някаква военна тайна веднага ще я разкаже и моментално ще изплюе камъчето!

Ето така кажете и вие, ако някой поиска да ви довери тайната си. Кажете му: "Не трябва да ми доверявате тайните си, аз веднага ще ги издам!"

Разбира се, ако не сте лекар-психотерапевт, не сте изповедник и тайната няма никакво отношение към вас и вашите близки  С вас просто искат да споделят някаква лична тайна, своя или чужда. И ви съобщават: "Сега ще узнаете нещо интересно. Закълнете се, че няма да кажете на никого!" Тук най-добре е меко и дипломатично да откажете. Учтиво. Аз, разбира се, се пошегувах за телеграфиста.

Но все пак има пет причини, които трябва да знаете.

- Чуждата тайна обикновено е неприятна и аморална. И вие неволно ставате съучастник в делото. Някой е изневерил на някого и е имал любовен роман извън семейството. А сега вие сте длъжни да изслушвате, да съветвате и да криете. Да прикривате. И да гледате в очите този, на когото са изневерили, например. След това всичко ще се разкрие и вие ще се окажете в неприятна ситуация…

- Този, който ви е казал тайната, вероятно я е съобщил и на още няколко души. След като я е казал на вас, значи, че не е могъл да се сдържи и пред някой друг. След това този, другият ще разкаже тайната, а ще ви обвинят вас. Дори и да сте си държали устата затворена. "Ти ме предаде!", ето какво могат да кажат.

- Този, който ви е споделил тайната си, може след това да съжалява. Той ще се страхува, че ще я разкажете на другите. Или ще започнете да го презирате. Или да го изнудвате... Ще си развалите отношенията, в негово лице ще си създадете враг. А е възможно човек да започне да изтръгва тайните ви, за да си гарантира вашето мълчание. Т.е. - аз ти се доверих! А сега ти ми дай ключовете за сейфа.…

- Чуждата тайна ще ви отрови живота. Ще създаде вътрешно напрежение. Непрекъснато ще мислите за проблема на някой друг; забранената информация ще се превърне в проблем и спирачка по пътя към успеха. Много енергия ще отива не за изпълнението на вашите цели, а за запазване на чуждата торба, в която нещо подозрително се мърда и съска.

- И сега вие сте свързани чрез тайната с някой, който ви е разказал нещо излишно. Между вас съществува връзка. Имате ли нужда от нея? Имате ли нужда от човек, с когото сте свързани? Сега вие сте част от неговата съдба, а той е част от вашата.

Така че е по-добре да надвиете любопитството си. Поетът Манделщам беше билвелик поет, безспорно. Но той четеше политически стихотворения на близките си приятели. Под секрет. А след това по време на разпита издава имената на тези приятели. Един от приятелите му пък е заподозрян, че е издал поета. Или втори. Или трети…

Винаги става така. И ние имаме сили да пазим професионалните тайни. Това е различно. И семейните тайни също. Те са си наши. И тайните на любимите - те също са наши.

А останалите тайни е по-добре да не ги слушаме. Те са опасни, вредни и аморални - най-често е така…

По материали на Анна Кирянова

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: