Тайната на дълголетието на най-старата жена в света

Тайната на дълголетието на най-старата жена в света Снимка: flytothesky.ru

И тя е проста: дълголетницата се е ограничавала само в едно нещо

Жана Калман се ражда във френския град Арл през 1875 г. и умира 122 години по-късно на същото място, недалеч от брега на Средиземно море. 

Жената е призната за най-възрастния човек на планетата, чиято възраст е официално потвърдена. Дълги години учените и обществеността се опитват да разберат какъв е секретът, благодарение на който Жана успява да доживее до тази преклонна възраст. Самата тя никога не е криела подробности за начина си на живот.

Както се оказва, през дългия си живот Калман никога не е работила.  Отначало тя е осигурена от баща си, а след това от съпруга си, който успява да изгради успешен бизнес. Тя предпочита да се наслаждава на живота, да релаксира и да спортува, а вместо шумните компании винаги избира уединените разходки сред природата.

В храната Жана се старае да не се ограничава в нищо. Тя обича "вредни" храни и вино, от което не се отказва до последните дни от живота си. Единственото, в което се ограничава е, че не си позволява да пуши повече от една цигара на ден. През целия си живот Жана не се отказва от тютюна, а престава да пуши едва на 117-годишна възраст.

В резултат Калман доживява до 122 години, до последно остава с ясен ум и може да си спомни подробно целия си житейски път.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: