Австрия каза "НЕ" на бежанците от Афганистан

Австрия каза "НЕ" на бежанците от Афганистан Снимка: novini.bg

Брюксел изпраща напълно фалшив сигнал до афганистанските мигранти, пише Euronews

Това заяви австрийският вътрешен министър Карл Нехамер, остро критикувайки неотдавнашния призив на Урсула фон дер Лайен. 

Той каза, че страната му не е длъжна да приема афганистански бежанци, в отговор на предложението на шефа на Европейската комисия „да организира законни и безопасни маршрути по целия свят за тези, които се нуждаят от европейска защита“.

Карл Нехамър, министър на вътрешните работи на Австрия: "От моя гледна точка сега е напълно абсурдно да се говори за законни пътища за бягство към Европа, както направи председателят на Европейската комисия. Това изпраща напълно фалшив сигнал. Правилата на Комисията за бежанците в Женева не предвижда, че хората могат да избират страна за свое убежище."

Всъщност те трябва да получат защита в най-близката държава, където тази защита е възможна. И за това страните в този регион се нуждаят от подкрепа. И не е ясно защо афганистански бежанец трябва да измине 5000 километра, за да кандидатства за убежище тук, в Австрия. "

По-рано канцлерът Себастиан Курц обяви, че Австрия вече не може да приема афганистански бежанци, тъй като там вече има много от тях и те имат проблеми с интеграцията. Идеята на Курц да разполага бежанци в страните от Централна Азия, преди да получат американски и европейски визи, на свой ред беше критикувана от Владимир Путин, който посочи, че мигрантските потоци могат да излязат извън контрол и да се превърнат в потенциална заплаха за Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: