ФРГ ще приеме допълнителен брой бежанци

ФРГ ще приеме допълнителен брой бежанци Снимка: Gettv Images/AFP/L.Gouliamaki

Още 1500 човека ще бъдат прехвърлени от лагери за бежанци от гръцките острови в Германия.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и германският вътрешен министър Хорст Зеехофер се договориха да прехвърлят още 1500 души в Германия от бежански лагери на гръцките острови.

Предложението е направено от Зеехофер на 15 септември и е прието от Меркел, съобщиха германските медии, позовавайки се на източници от правителството на ФРГ и от управляващата коалиция.

По-рано бе съобщено за готовността на ФРГ да приеме 150 непълнолетни бежанци.

Сега става дума за приемане на 400 семейства, чиито молби за убежище вече са одобрени. Бежанците, които Меркел се съгласи да приеме не са само от остров Лесбос и от изгорелия лагер „Мориа", което е важен момент за гръцкото правителство, се казва в съобщението.

Приемане на допълнителен брой бежанци

Лидерите на управляващите партии във ФРГ - ХДС, ХСС и СДП, се споразумяха по възможност до 16 септември да решат колко още бежанци може да приеме Германия в допълнение към 150-те непълнолетни без придружители, за чието приемане вече е постигнато решение.

Ангела Меркел подчерта, че не трябва да става въпрос само за броя на приетите бежанци. Според нея тази мярка трябва да се прилага в рамките на цялостен общоевропейски пакет, който предвижда, наред с всичко друго, и създаването на остров Лесбос на лагер за приемане на мигранти със средства от ЕС и под управлението на Европейския съюз.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: