Заради екстремните горещини през 2019 г. са починали 356 хиляди души

Заради екстремните горещини през 2019 г. са починали 356 хиляди души Снимка: zovnews.com

Изследователи от САЩ установиха, че само през 2019 г. в световен мащаб поради екстремните горещини са загинали 356 хиляди души. Те предупреждават, че този брой може да нарасне.

Учените отбелязват, че екстремната жега ще става все по-разпространено явление в световен мащаб, като се очаква броят на смъртните случаи и болестите, свързани с горещината да се увеличи. Авторите на новото изследване Heat and Health, публикувано в научното списание The Lancet, препоръчват незабавни и спешни усилия, координирани на глобално ниво, за смекчаване на последствията от изменението на климата и повишаване на устойчивостта към екстремните горещини.

Според новото изследване, което включва моделиране на последиците от горещините, повече от 356 000 смъртни случая през 2019 г. са свързани с жегата и учените очакват този брой да се увеличи, тъй като температурите се покачват в световен мащаб. Въпреки това, отбелязват авторите, много смъртни случаи, свързани с топлината, могат да бъдат предотвратени чрез смекчаване на изменението на климата и намаляване на въздействието на екстремната топлина.

Под въздействието на екстремен топлинен стрес способността на организма да регулира вътрешната температура намалява, което води до топлинен удар. Освен това, физиологичните терморегулаторни реакции, които са задействани за защита на телесната температура, причиняват други видове напрежение и могат да доведат до кардиореспираторни заболявания.

Екстремната горещина също така намалява производителността на труда, което засяга повече от 1 милиард души, живещи и работещи в региони с въздействие на силна топлина. Тези работници често съобщават за намаляване на производителността на труда поради топлинен стрес, много от тях се занимават с ръчен труд и нямат възможност да правят почивки или да прилагат други мерки за намаляване на въздействието на топлинното въздействие.

"Необходими са два стратегически подхода за справяне с екстремната топлина. Едната е да се смекчат последиците от изменението на климата чрез намаляване на въглеродните емисии и да се противодейства на по-нататъшното затопляне на планетата. Другият е определянето на навременни и ефективни мерки за превенция и реагиране, особено при намалени ресурси. Като се има предвид, че до края на този век повече от половината от населението на планетата ежегодно ще бъде изложено на опасни горещини в продължение на седмици, ние трябва да намерим начини за ефективно и устойчиво охлаждане на хората", казва съавторът на статията професор Кристи Ейби от Университета във Вашингтон (САЩ).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: