Тръмп забрани сондажите за петрол в три щата

Тръмп забрани сондажите за петрол в три щата

Ходът е по-скоро политически, но се посреща с одобрение от природозащитниците.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви 10-годишна забрана за сондиране за петрол край бреговете на Флорида, Джорджия и Южна Каролина, предаде БТА. Президентският мораториум удължава до 2032г. предишната забрана за сондажи край западните брегове на Флорида, която щеше да изтече през 2022 г. Към нея се включват и атлантическото крайбрежие на Флорида, както и още два щата - Джорджия и Южна Каролина.

Законодатели от Републиканската и Демократическата партия във Флорида поискаха да бъде наложена забраната поради опасения, че сондажните дейности ще разрушат плажовете и ще повлияят негативно на туризма и екологичното равновесие в залива. Решението беше взето в момент, в който Тръмп се опитва да привлече на своя страна избиратели за президентските избори през ноември. 

Проучванията показват, че скептицизмът на Тръмп към климатичните изменения и отказът му да спазва екологичните разпоредби не му печелят популярност сред американците. Решението за мораториума ще бъде посрещнато с одобрение от природозащитниците. То е един от малкото ходове на Тръмп за ограничаване на петролната индустрия

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: