Пандемията от COVID-19 драстично увеличи броя на гладуващите хора на планетата

Пандемията от COVID-19 драстично увеличи броя на гладуващите хора на планетата Снимка: pixabay

Стотици милиони хора остават без храна

ООН прогнозира, че около 270 милиона души ще се сблъскат с потенциално животозастрашаващ недостиг на храна през настоящата 2021 година.

Преди пандемията храна не достигаше на 150 милиона души, пише The New York Times.

В същото време броят на хората на Земята, които вече са „на ръба на глада“ (най -сериозният етап от хранителната криза според класификацията на ООН) достигма 41 милиона души. Преди година те бяха 34 милиона.

Миналата седмица Световната програма на ООН по прехраната в съвместния си доклад с Организацията на ООН за прехрана и земеделие отбеляза, че в 23 региона на планетата с високи нива на глад недостигът на храна само ще се влошава през следващите четири месеца.

Влошаването ще бъде повлияно от въоръжените конфликти, икономическите последици от пандемията от коронавирус, както и от климатичната криза.

   Става дума преди всичко за регионите на Африка.
   Под заплаха от глад са и жителите на Централна Америка,     Афганистан,  Северна Корея.

Ако говорим за африканския континент, той е отбелязан от експертите като най -страдащ от липса на храна. Тук броят на новите инфекции рязко се е увеличил. През последните месеци хуманитарните организации алармираха заради Етиопия, световен лидер в броя на гладуващите хора. Друг такъв регион е Южен Мадагаскар, където стотици хиляди хора нямат храна след тежка суша.

Експертите вече  регистрираха висока степен на недостиг на храна в света в продължение на много поредни години. В бедните страни към старите кризи, които все още не са разрешени, се добавят нови, включително суши и наводнения.

В същото време хуманитарните организации твърдят, че през последните две години икономическите сътресения, причинени от пандемията, са ускорили разпространението на недостиг на храна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: