Нови алтернативи за пластмасата

Нови алтернативи за пластмасата Снимка: fluidsolids.com

Много от растенията, които отглеждаме на полето, не стигат до масата ни, а се използват за производство на биопластмаса.

Тази практика често търпи остри упреци, че похабява  царевица и соя, които са важни за прехраната на хората по света. Така че да се използва царевично нишесте, за да се произвежда биопластмаса, всъщност не е много разумна практика. 

Ето защо една компания в Цюрих, Швейцария е решила да инвестира в части от растенията, които не се използват за храна. 

„Отпадъците са суровина” – това е мотото на FluidSolids, които вярват, че във всичко може да се намери нещо ценно. Материалите, които идват тук, обикновено биха завършили пътя си на сметището – напр. овесени люспи от една мелница. Във FluidSolids те ще се превърнат в пластмаса. Според собственика, Бейът Карер, за целта могат да се използват широк кръг естествени отпадъчни материали

„Всички материали на базата на целулозата – памук, вълна, коноп, утайка от кафе, остатъчно зърно от пивоварството, дървесна маса, обелки от картофи, черупки от орехи... Пробвали сме над 50 различни материала в нашата голяма кухня”, разказва той за DW.

Карер е започал експериментите си преди 10 години. По професия е промишлен дизайнер и обича да експериментира. Заедно с химичката Франческа Тансини са разработили свой собствен вид биопластмаса, която наричат композит. 

Първо овесените люспи се смилат и се смесват със свързващо вещество и тайнствена добавка, изобретение на фирмата. След това сместа се оптимизира, за да може да се обработва като пластмаса, така че крайният продукт са гранули.

Двамата изобретатели вече са произвели и продават първия си продукт – стотици хиляди закачалки за чорапи, но пазарът на пластмасата е силно конкурентен, дори брутален. 

„Плаваме във води пълни с акули”, казва Карер, но вярва, че разработвайки нови подходи, FluidSolids ще намери мястото си на пазара и ще преодолее конкуренцията. 

Тяхната пластмаса се разгражда уникално бързо в компостирана почва – за около 5 седмици, а във вода - малко по-бавно, но все пак започва след петата седмица. Така че тази биопластмаса не е напълно водоустойчива, но „има толкова много приложения, при които няма директен контакт с вода – за тях е чудесна. Може да се сравни с необработена дървесина”, смята Карер.

FluidSolids вече са произивели и няколко други прототипа – в това число корпуси за рутери, ю-ес-би-стикове, декоративни детайли. Разработват и опаковки за хранителната и мебелната промишленост. 

Да се създаде лесно разградима пластмаса от отпадъци определено е завладяваща идея. Ще трябва и големите производители да го разберат.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: