Нов живот за строителните отпадъци

Нов живот за строителните отпадъци Снимка: pixabay.com

Боклукът за едни – съкровище за други

Рециклирането на строителни материали е голяма тема за кръговата икономика. Всяка година нашият свят произвежда милиони тонове строителни отпадъци. Голяма част от тях отива на сметищата, а ресурсите ни не са безкрайни. Защо този боклук да не се оползотвори и отпадъците на един да станат строителни материали за друг? 

Експертите по рециклиране наричат строителните отпадъци „градска мина” – тя е богата на мед, строителен пясък, желязо и други. Повечето от тези строителни материали могат да се върнат в строителството и от тях да се създаде същият или подобен продукт. 

Всяка година в Швейцария се разрушават 3 до 4 хиляди сгради, т.е. повече от 10 всеки работен ден, в т.ч. и сгради, реновирани само преди 10 години. Бронзови брави, дръжки за врати и прозорци, прозоречни рамки, дограма, арматура за баня, декоративни детайли често отиват на бунището. Все още се рециклират съвсем малко такива компоненти, а и не всички от строителната индустрия са убедени в повторното им използване, въпреки че вече има безброй примери за рециклиране и повторна употреба. 

Швейцарска онлайн платформа продава изгодно строителни елементи от разрушени сгради. Клиентелата ѝ расте, защото намира това, което търси, на много приятни цени. 

А в Нидерландия се произвеждат тухли от отпадъчни продукти. Правят се на ръка в една стара тухларна на юг от Амстердам от натрошени строителни отломки и промишлени отпадъци. Пазарът им се развива много добре и въпреки че тухлите не са евтини, продажбите се увеличават. Пъстроцветният дизайн на рециклираните тухли вече определя облика на много нови и реновирани сгради из Европа, което припомня, че идеята да се спестят материали е пряко свързана с добрата естетика. Хората обичат да купуват хубави неща и производителите на „отпадъчните тухли”, изглежда, са намерили рационалното зърно - за да се превърне в устойчива практика, рециклирането на строителни отпадъци трябва да върви с атрактивен дизайн. Никой не иска грозно строителство. 

Нидерландия е пионер в кръговата икономика. Страната иска до 2050 г. да рециклира всичките си отпадъци, а до 2030 г. – 50% от тях. Амбициозен план.
Но решението е едно – преминаването към кръгова икономика трябва да се превърне в политика. Данъчните облекчения са добра първа стъпка. Може би трябва да се предвидят и санкции, ако хората и най-вече бизнесът не започнат да използват рециклирани материали.

Идеолозите на кръговата икономика вярват, че времето за промяна е сега, но знаят също, че тя не става бързо. От 150 години насам строителната индустрия е най-крупният икономически сектор, така че не може да се промени за един ден. И това означава, че промяната трябва да започне, тъй като ресурсите ни продължават да се изчерпват.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: