Започват нови проверки на плаж „Смокините-север“

Започват нови проверки на плаж „Смокините-север“ Снимка: кадър btv

По разпореждане на министър Стела Балтова ще бъде извършена незабавно документална проверка и инспекция на място на морски плаж „Смокините-север“, съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма. Проверката ще бъде съвместна с РДНСК, а целта е да се установи има ли нарушение на законови и договорни изисквания от страна на концесионера. 

Няма унищожаване на плажна ивица или дюни. Блокчетата ще бъдат вкопани в пясъка, за да се поставят върху тях основите на три временни заведения на мястото на разрушените преди месец и половина“, твърди концесионерът на плажа Иван Алексиев пред NOVA. 

Строителните материали на пясъка предизвикаха вълна от обществено недоволство. Според хората това е пореден опит да се заобиколят закона и забраните. Преди месец след обществено недоволство, че багер разкопава защитените дюни, дейността беше спряна, а концесионерът беше глобен, но не заради увреждането на дюните, а защото новата схема не била съгласувана. 

Новата схема е заверена в Министерство на туризма на 10 май, ден преди правителството да се смени. От екоинспектората казаха, че схемата на преместваемите обекти е съгласувана като местоположение, за да не засегне пясъчните дюни, а дали е строителство, преценява община Созопол.  

При предходната проверка е установено нарушение на основни договорни задължения при стопанисване на обекта на концесия в съответствие с предназначението му за нуждите, за които е предоставен, и е наложена неустойка в размер на 5% от размера на концесионното възнаграждение за 2021 г., съобщават от министерството. 

Към настоящия момент в институцията няма информация по отношение на това дали е издадено разрешение за поставяне на преместваеми обекти на морския плаж след одобряването на новата схема. Разрешенията за поставяне на преместваемите обекти, съдържащи конкретни технически и конструктивни параметри, свързване с техническа инфраструктура и др., се издават от кмета на съответната община. Министърът на туризма има компетентност единствено да следи за спазването на изискванията за заемане на 2 процента от площта на морския плаж на заведенията за бързо обслужване и наличието на свободна и заета зона в установените в закона параметри. Това поясняват в становището си от държавната институция, като допълват, че Министерството на туризма не е издавало разрешение за разполагане на дискотека на плажа, а само заведение за бързо хранене. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: