Дрон издирва и спасява давещи се хора

Дрон издирва и спасява давещи се хора Снимка: hightech.fm

Студентът от университета Лъфбъроу в Източен Мидландс (Англия) Доминик Лезерланд разработи дрон, който ще доставя спасително оборудване на постраалите във водата, съобщават на интернет страницата на университета.

Новата разработка се различава от предишните прототипи. Използваните до момента дронове са много скъпи, а спасителното оборудване е твърде обемно и тежко. То не би могло лесно да се натовари в задната част на спасителен АТВ или автомобил, а още по-малко да се транспортира пеша.

Целта на Доминик Лезерланд, който e с квалификация за воден спасител, е да разработи по-компактна и по-лесно преносима система, която може да бъде разгърната много по-бързо и без специални умения. Времето е от решаващо значение, когато някой във водата се намира в опасност.

Така той създава SERVITA - малък компактен дрон, който лети над опасни води. Квадрокоптерът определя местонахождението на хората в беда. Когато бъдат забелязани, той разгръща спомагателно средство за плуване, което се  надува автоматично при удар във водата, помагайки на пострадалите да останат на повърхността, докато чакат спасителен екип.

В предложената конструкция се използват такива технологии като GPS, камера за предаване на живо и два сервомеханизма, които позволяват на пилота да контролира ъгъла на камерата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: