Кирил Петков: Българската банка за развитие е за прокуратурата

Кирил Петков: Българската банка за развитие е за прокуратурата Снимка: МИ

Служебният министър на икономиката определи 2/3 от 20-те най-големи кредити в ББР като заеми с „балонна структура“

От Българската банка за развитие би трябвало да се заинтересува прокуратурата, защото са раздавани много големи кредити с неясни обезпечения. „Две трети от 20-те най-големи заема, отпуснати от банката, са с „балонна структура. Заради заделянето на провизии по кредитите очакваната загуба на ББР за 2021 г. е 250 млн. лева“, заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на изслушване в Народното събрание. Непосредствено преди влизането на служебното правителство в банката е бил подготвен заем с много съмнителни параметри в размер на 150 млн. лева.

Още в първите си дни като министър Петков разкри, че 8 фирми са получили близо 1 млрд. лв. под формата на кредити от ББР. Икономическият министър неведнъж потвърди, че някои фирми са пряко или косвено свързани с Делян Пеевски, Румен Гайтански, братята Кирил и Георги Домусчиеви и Георги Самуилов.

Българската банка за развитие е създадена с цел да подпомага развитието на малкия и средния бизнес, особено в ситуации, когато търговските банки не могат да дават заеми на стартиращи компании и компании с висок риск. За съжаление, до момента банката е раздавала големи кредити. Те са раздадени в определен кръг фирми извън закона за ББР", каза Кирил Петков от парламентарната трибуна. 

По-преди стана ясно, че над 2 млрд. лв. също са отишли при големи кредитополучатели, като средният размер на заема е около 80 млн. лв. Петков подчерта, че в сравнение с повечето банки за развитие в света това е нечувано. 

Въпреки това Кирил Петков отчете, че банката е финансово стабилна, защото има голяма ликвидност и данъкоплатците са вкарали 1,4 млрд. лв. капитал в нея.

Лошата новина е, че част от тези кредити може би няма да бъдат върнати по начина, по който са обещани. Това успяхме да разберем след 8 седмици борба да сменим надзора, чиято квалификация не е толкова голяма. Кредитите са били давани и надзиравани, контролирани от хора, които не са били от банковия сектор, а последните са били от Агенцията за приватизацията", посочи служебният икономически министър.

Той обеща, че при установените вече нарушения ще подава искове към съдебната система за нередности и увреждащи действия на предишния управителен съвет и надзор. „Има смисъл банката да съществува. Няма голяма държава, която да няма такава банка“, категоричен е Петков.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: