Новото ръководство на Българска банка за развитие вече е факт

Новото ръководство на Българска банка за развитие вече е факт Снимка: МИ

Заплатите на управителите в Българската банка за развитие са стигали 60 хил. лв., разкри министърът на икономиката Кирил Петков

Новият надзорен съвет на Българската банка за развитие (ББР) вече е вписан в Търговския регистър и започна работа. Това обяви на брифинг министърът на икономиката Кирил Петков.

От днес нататък тази банка е наистина за малките и средните предприятия. Всички препятствия, които минахме, завършиха успешно. Сега имаме надзор, който е много професионален, фокусиран върху целите, които трябва да се изпълнят. ББР от днешна дата ще работи само и единствено за малки и средни предприятия със заеми под 5 млн. лв.”, посочи той. 

Това стана възможно след като обжалванията спряха. Вписването беше временно спряно на 25 юни от Софийския градски съд заради жалби от предишните членове на Надзорния съвет. Същото се повтори и пет дни по-късно след поредното обжалване.

Министър Петков оповести размера на възнагражденията на предишните ръководства на държавната банка. Имало е месеци, в които заплатите на управителите са стигали до 60 000 лева, разкри той.

Ще има нова подкрепа за малките предприятия с оборот над 500 хил. лева, за които ще бъдат заделени още 106 млн. лв. Така още 3694 предприятия, които отговарят на условията, ще бъдат подкрепени. Очаква се това да се случи още в близките седмици“, съобщи икономическият министър.

Петков потвърди, че фирмата за електромобили, с която в събота се очаква да бъде подписан меморандум, е немска, казва се Next.e.GO. Той наблегна, че по тази сделка се е работило в последните пет седмици, а не преди това.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: