„Гримираната жена е въплъщение на дявола, защото тя променя лицето си, дадено й от Бог“

„Гримираната жена е въплъщение на дявола, защото тя променя лицето си, дадено й от Бог“ Снимка: pixabay

Или поне така са казвали в Англия през Средновековието

                                                                                              Политиката на начервените устни

Модните списания продължават да измислят модерни цветове на червилата, но в ерата на маските червилото не е в особено добра кондиция

Начервените устни обаче няма вероятност да изчезнат. В крайна сметка те винаги са били символ на съпротива“, пише журналистката на Suddeutsche Zeitung Фелиция Клингер.

Боядисаните устни често се възпяват като символ на съблазняването. Проучване на Университета в Манчестър показва, че жените с червено червило на устните привличат вниманието на събеседниците си с цели 7,3 секунди по-дълго от жените без грим“, отбелязва изданието.

Хората оцветяват устните си повече от 5 хиляди години. Това се доказва от разкопки в шумерския град Ур. Там, в царските гробници, датиращи от 3500 г. пр. Хр., е открита вид паста за устни от бяло олово и смлени червени камъни. Чрез асирийците тази тенденция се разпространява в Египет, където мъжете и жените започват да рисуват устните си, като тези, които са го правили, са било доста богати хора. В допълнение към червеното популярни цветове са били розовото, оранжевото и синьо-черното.“

„В Гърция, около 500 г. пр. Хр., само хетерите са си рисували устните; ако една от тях бивала хваната без грим, тя можела да бъде наказана за измама - с бледи устни тя се преструва на благородна жена. Така че червеното се превърна в символ на социалната забрана, пише Сара Е. Шафър в своето есе за ролята на червилото. Около 200 години по-късно общественото мнение се променя: червените устни се смятат за лукс. Например Попая Сабина, втората съпруга на император Нерон, наема 100 роби в Древен Рим като стилисти“, казва в статията.

„Гримираната жена е въплъщение на дявола, защото тя променя лицето си, дадено й от Бог“, казват в Англия през Средновековието.

Кралица Елизабет I е една от първите, които използват вид червило, за да направят устните си червени за разлика от бялата пудра за лицето. През 1770 г. английският парламент приема друг закон, според който браковете могат да бъдат анулирани, ако един мъж бъде съблазнен от начервени устни. Това се смятало за магьосничество.

В началото на ХХ век червилото се превърна в символ на бунта на жените. Нюйоркските суфражисти начервиха публично устните си по време на протестния марш през 1912 г.“, отбелязва Рейчъл Фелдер в книгата си „Червено червило.


Но дори години по-късно начервените устни все още могат да бъдат провокативни. А такива устни, въпреки маските и падналите показатели на продажбите, все още са нещо много повече от просто покана за целувка“, пише Suddeutsche Zeitung.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: