Бунт на белгийските артисти срещу новите ограничения

Бунт на белгийските артисти срещу новите ограничения Снимка: стопкадър Euronews

Хиляди белгийски артисти, организатори на събития и други културни работници дефилираха мирно в центъра на Брюксел

Така те искаха да изразят протеста си срещу решението на властите да ограничат отново дейността им поради разпространението на щама омикрон.

В страната са предприети антиковидни мерки, въпреки стабилния спад в броя на хоспитализациите с COVID-19 през последните седмици.

На демонстрацията присъстваха по различни оценки - от 5 до 15 хиляди души.

   Културата е много важна, тя винаги помага, тя е икономиката, но имаме нужда от нея и за психическото си здраве. Това е единственият начин хората да имат нови преживявания, да споделят нещо. За нас е наложително да останем отворени през тези трудни и объркващи времена.

Михаел де Кок, художествен ръководител на Фламандския кралски театър

След близо две години насилствено затваряне и ограничения, културният сектор се надяваше грижите му за посетителите да му позволят да избегне тежестта на антивирусните ограничения.

Въпреки въведените мерки няколко кина и театри в Брюксел обявиха, че няма да ги следват. Според тях те вече  достатъчно са доказали, че техните заведения са безопасни за обществото.

Според решението на властите в Белгия могат да продължат да работят само коледни базари, както и ресторанти и барове с някои нови ограничения, пише Euronews. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: