Спасяват коралите с дипломация в науката

Спасяват коралите с дипломация в науката Снимка: pixabay.com

Швейцарски изследователски проект иска да обедини исторически враждуващи страни в региона на Червено море

Избледняването на коралите е един от най-очевидните и опустошителни резултати на глобалното затопляне, който от години тревожи морските биолози. Повишените температури рушат симбиозата на коралите с едноклетъчните водорасли, които ги хранят и им придават характерното оцветяване. Това рязко е намалило хранителните източници на коралите, които буквално гладуват. 

Заради повишените температури и други добре известни фактори като замърсяване, прекомерен риболов или обикновени физически щети, нанесени от любители на сувенири, през последните 30 години планетата е загубила половината от кораловите си рифове. Учените прогнозират, че при настоящото развитие до 2050 г. ще останат само 10% от тези екосистеми, които са едно от най-ценните съкровища на биоразнообразието.

Има обаче едно място, където коралите и едноклетъчните водорасли, изглежда, се справят много добре с повишаващите се температури – заливът Акаба. 

„Това може би ще бъде един от последните рифове, които ще оцелеят към края на века“, обяснява Андерс Мейбом, датски учен и директор на Лабораторията по биологична геохимия в Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана (EPFL). След предишното си проучване в региона през 2017 г. ученият призова правителствата на държавите в Персийския залив да си сътрудничат, за да изследват и защитят това убежище за коралите.

Държавите в региона обаче не се славят с добри отоншения. И там се намесва уникалният швейцарски проект. През 2019 г. под ръководството на проф. Мейбом е създаден Транснационалният изследователски център за Червено море (TRSC). Задачата му е заедно с EPFL да проучи и защити коралите в залива Акаба. Проектът има подкрепата на швейцарското министерство на външните работи (FDFA), което би желало със средствата на дипломацията да убеди страните, граничещи с Червено море, да си сътрудничат.

„В Швейцария културата на добрите отношения и активната мирна политика се съчетават прекрасно с академичния свят”,  каза пред swissinfo.ch. Лукас Гасер, посланик на Швейцария в Йордания, която вече изразява готовност за бъдещо участие в научната инициатива.

За целите на проекта един стар миночистач от Втората световна война е преоборудван с научна апаратура. Наречен Fleur de Passion, ветроходът, който е логистичната база на TRSC за изучаване на суперкоралите, на 13 юли отплава за залива Акаба. До 2024 г. са планирани четири ежегодни тримесечни експедиции през най-горещия период юли - септември. Това лято екипажът включва учени от Швейцария, Франция, Израел, Великобритания и Судан. Те ще проведат генетични анализи на коралите, ще определят тяхната термична устойчивост и ще анализират качеството на водата в Червено море за наличие на микропластмаси, метали и други органични замърсители.

Събраните данни може да служат за референтен стандарт при всички бъдещи изследвания на екосистемите и оценка на околната среда в Червено море, казват от TRSC. Освен това проектът има за цел да проправи пътя за международно сътрудничество и да създаде мрежа за обучение на млади учени в региона.

Ако ръка за ръка дипломацията и науката успеят, кораловите рифове може би няма да се превърнат в поредния научен документ, разказващ спомени за едно от най-красивите явления в подводния свят на нашата планета.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: