Европейска държава разреши ваксинация на бременни против COVID-19

Европейска държава разреши ваксинация на бременни против COVID-19 Снимка: ferra.ru

Препоръчва се ваксинацията да се прави преди всичко по време на втория и третия триместър на бременността

Ваксината против COVID-19 е тема, предизвикваща много дискусии. Особено лесно те възникват в момент, когато става въпрос за имунизиране на отделни категории граждани: възрастни, деца и бременни жени.

Властите в Дания разрешиха на бременните да се ваксинират срещу коронавирус. За това съобщава ТАСС, позовавайки се на съобщение на датската агенция по здравеопазване.

„При бременни жени рискът от тежка коронавирусна инфекция е повишен, а заразяването по време на бременност може да увеличи риска от преждевременно раждане. След проучване на най-новите данни и опит от други страни, Агенцията прие решение да препоръча ваксинация на бременни и кърмещи", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че „информацията, получена от страните, започнали такава ваксинация с препаратите на американските компании Pfizer и Moderna , в това число от САЩ и Канада, показва, че ваксинацията е ефективна и е безопасна за бременните и намиращите се в утробата на майката деца, както и за кърмещите майки и получаващите майчино мляко деца".

Ваксинирането се препоръчва преди всичко по време на втория и третия триместър на бременността, но е възможно тя да бъде направена и през първия триместър, след консултация с лекар.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: