В края на 2022 г. привличането на чудестранни инвестиции е с ръст от 90% спрямо 2021 г.

В края на 2022 г. привличането на чудестранни инвестиции е с ръст от 90% спрямо 2021 г. Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Автомобилният сектор е най-бързо растящата индустрия в България и вторият най-бързо растящ сегмент в Европа с принос от 11% от БВП, 75 000 заети лица и близо 350 работещи компании

Миналата 2022 година завърши с 90% ръст на преките чуждестранни инвестиции спрямо 2021 г., успяхме да възстановим нивата преди ковид-кризата. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на церемонията по присъединяването на България към Европейския алианс за батерии.

Споделяме всички основни приоритети на Европейския съюз за създаване на мащабни производства тук в Европа. Всички заедно сме се обединили около приличането на големи мащабни производства, като първо скъсяваме веригите на доставките и второ – да се предпазим от бъдещи геополитически кризи“, каза още министърът.

Той обяви, че България е направила решителна, преломна крачка в привличането на голямо мащабно производство у нас. „С решението на Министерския съвет се обособи първата по рода си държавна икономическа зона „Доброславци““, каза министърът и добави, че много хора са го питали защо до този момент държавата не е успяла да привлече голям ключов инвеститор с производство от 1 млрд. евро или 2 млрд. евро. „Отговорът е ясен – липса на качествени терени и локации, както и липса на единна обща воля, липсвал е синхрон“, каза още Пулев.

„Новата зона е уникална заради размера си – 290 хектара, локацията си – на 15 км от сърцето на София и е в близост до работна ръка. Тя ще бъде дом на чисто производство, със социална инфраструктура, която да отговаря на нуждите на хората в региона“, уточни Пулев. Той каза, че секторната й специализация – автомобилостроене и свързаните с него индустрии – е избрана, защото това е  най-бързо растящата индустрия в България и вторият най-бързо растящ сегмент в Европа. По думите му, секторът възлиза на 11% от БВП, заетите лица са 75 000, а компаниите-  близо 350.

Пулев добави, че предстои МИР да стартира процедура за развитие на индустриалните зони и паркове с бюджет 212 млн. лв., както и други процедури за бизнеса, свързани със зеления преход и кръговата икономика.

"Подписването на споразумението за присъединяване на България към Европейския алианс за батерии е поредната важна крачка, която ще сложи България на картата на инвестициите в Европа", каза министър Пулев.

Събитието се проведе в София Тех Парк. Обръщения направиха президентът Румен Радев, еврокомисарят за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на икономиката Никола Стоянов.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: