Връчиха сертификат за инвестиционен проект за роботизирана хирургична техника

Връчиха сертификат за инвестиционен проект за роботизирана хирургична техника Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Министър Лорер връчи сертификат за приоритетен инвестиционен проект на международна компания за роботизирана хирургична техника, която влага над 84 млн. лв. в завод в Първомай

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер връчи сертификат за приоритетен инвестиционен проект по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на „Интуитив Сърджикал“. Компанията, която е лидер в производството на техника за роботизирана хирургия и минимално инвазивни грижи ще инвестира в построяването на модерна производствена база в Първомай, област Пловдив. Размерът на инвестициятавъзлиза на 84 млн. лв. и ще се финансира със собствени средства. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него първоначално ще бъдат открити над 100 нови работни места.

„С този проект, само за последните четири месеца, по ЗНИ са сертифицирани 11 проекта (7 - клас А, 3 - клас Б и 1 - приоритетен проект) с общ размер на планираните инвестиции 231,08 млн. лв., които ще разкрият над 1500 нови работни места“, подчерта Лорер. От тези проекти - осем са извън столицата, в това число три в общини с безработица над средната за страната, а шест от тях се осъществяват във високотехнологични производства и услуги.

„Интуитив Сърджикал“ планира разширение в България с цел засилване на присъствието си в Европа. Новото съоръжение ще увеличи производствения капацитет на 3D ендоскопи, използвани глобално в роботизирана хирургична система „Да Винчи“ на „Интуитив“, които до момента се произвеждат в Германия. В началото на 2022 г. е регистрирано българското дружество „Интуитив Сърджикал България“ ЕООД, което е 100% собственост на швейцарското дружество и ще реализира инвестиционния проект.

Инвестиционният проект на дружеството е свързан с изграждане на най-модерен производствен обект за 3D ендоскопи за роботизирана хирургия.  Проектът включва производство на микрооптика, кабелни комплекти, модерни процеси като лазерно заваряване и микрозапояване, както и сглобяване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: