Да не се изключва версията за изтичане на коронавируса от лаборатория, предложи СЗО

Да не се изключва версията за изтичане на коронавируса от лаборатория, предложи СЗО Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 17.07.2021 г.

По света:

Коронавирусната ваксина Abdala, разработена в Центъра за генетично инженерство и биотехнологии (CIGB) в Куба, е показала 100% ефективност срещу смърт от COVID-19, както и тежко заболяване, съобщава Cubadebate. Данните са получени от учени въз основа на резултатите от третата фаза на тестване. В нея са взели участие над 48 хиляди доброволци от 18 медицински центъра. Ваксината, разработена от CIGB, е трикомпонентна.

В Москва от 19 юли системата на задължителните QR кодове за посещение на кафенета и ресторанти ще бъде отменена. Тя работи три седмици. В същото време заведенията могат по свое усмотрение да запазят проверка на QR кодовете от посетителите, като в този случай те ще могат да работят без други ограничения. Ако ресторантът откаже да използва QR кодове, той трябва да се съобрази с ограничителните мерки, обявени от властите.

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 188,2 милиона души, от които над 4,05 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс” повече от 188,9 милиона души са се заразили в света, над 4,06 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи са САЩ, където са заразени 33,9 милиона души. На второ място е Индия (31 милиона), на трето - Бразилия (19,2 милиона), на четвърто - Франция (5,8 милиона).  

Младите хора в Испания масово отказват да спазват вечерния час, наложен в няколко автономни региона. Градската полиция на Барселона е изгонила снощи общо 4357 души от паркове, плажове и площади, тъй като са нарушили забраната за нощна мобилност и пиене на алкохол на обществени места.

Вечерният час в каталунската столица влезе в сила от полунощ , след като получи одобрението на Върховния съд. Мярката бе взета по предложение на регионалното правителство заради високия брой заразени в автономната провинция, които надхвърлят 3300 случая на 100 000 жители при 20-годишните.

Ръководителят на СЗО заяви, че смята за преждевременно окончателно да се изключи версията за изтичане от лаборатория, когато се разследва появата на вируса SARS-CoV-2. „Аз самият бях лаборант, имунолог съм, работил съм в лаборатория и знам, че инциденти се случват в лаборатории. Случва се”, обясни той.
 

У нас:

В пъти е намалял броят на ваксинираните на ден. Това коментира в Бургас бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев, като призова хората да се ваксинират. 
 

С оптимистична прогноза за използване на натрупаните дози с ваксини излезе пред Нова тв шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Според Кирилов няма да се стигне до масово изхвърляне на ваксини, като страната ни води достатъчно интензивни разговори за даряване на количества и преразпределяне в рамките на ЕС.

76 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Положителни са 0,47 на сто от направените над 16 хиляди теста.

6 души са загубили битката с болестта.

736 са хоспитализираните, от които 91 са в интензивни отделения.

84 са излекуваните.

В 7 области няма нито един новорегистриран случай. Това са Видин, Габрово, Ловеч, Плевен, Силистра, Шумен и Ямбол.

През изминалото денонощие са поставени 10 682 дози ваксини. Така със завършен ваксинационен цикъл у нас вече са 872 178 души.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: