Има страни, в които книгоиздателите не се оплакват

Има страни, в които книгоиздателите не се оплакват Снимка: wantedinmilan.com

Книжният пазар в Италия през първата половина на 2021 г. е надхвърлил растежа от 2019 г.

Често се казва, че в наши дни не се четат книги. Но понякога трябва да свалим шапка пред числата, които сочат, че през първата половина на 2021 г. продажбите на книги са по-високи и от 2019, и от 2020 г., пише fanpage.it и смята, че Италия се връща към четенето. 

Въпреки пандемията, или по-скоро и заради нея, традициите в италианското книгоиздаване и книжарство търпят ново възраждане, а много от действащите стари италиански книжарници, които отдавна са туристически атракции, отново привличат туристи.

Данните са на научното звено към Италианската асоциация на издателите (AIE) и свидетелстват за широкомащабно книгоразпространение с ръст от 15 милиона повече продадени печатни книги - това е увеличение с над 44% в сравнение с миналата година.

Данните са обявени частично преди няколко седмици в доклад, който анализира културното потребление по времето на ковид пандемията. Отчита се, че онлайн търговията е един от големите фактори, тласнали продажбите нагоре, предвид частичното затваряне на книжарниците по време на карантината.

От AIE заявиха, че това е възнаграждение за „ангажираността на издателите и всички останали във веригата за доставка на книги”. Отчита се и подкрепата на италианското правителство и парламент, които защитиха сектора, като позволиха книжарниците да отварят още по време на локдауна и по този начин насърчиха търсенето в посоката на положителния и „добродетелен” навик да се четат книги.

Като положителна тенденция се отбелязват и повишените инвестиции в издателския бизнес с вложения, надхърлящи миналогодишните със € 75 милиона само за януари и февруари.

Анализът на читателската аудитория също показва положителен растеж: 31% от читателите казват, че са увеличили търсенето, а 25% заявяват, че купуват повече книги.

Печалбите на книжарниците и веригите за книгоразпространение са подобрили числата от 2020 г., достигайки през първото полугодие на тази година приходи от € 332,9 милиона. 

По отношение на жанровете, водят книгите, свързани с игри и свободно време. Продажбите на комикси са се утроили, а актуалната политическа литература е удвоила търговското си разпространение. Същият резултат бележат биографиите, автобиографиите и литературната критика, насърчена може би от годината, посветена на Данте по повод 700-годишнината от смъртта му. 

Средната корична цена на книгите, продадени тази година в Италия, е € 14,68.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: