Отбелязваме Международния ден на детската книга

Отбелязваме Международния ден на детската книга

Празникът се отбелязва в целия свят вече 54 години

На 2 април светът отбелязва Международния ден на детската книга. Датата е определена през 1967 г. с решение на Международния съвет за детската книга - неправителствена организация със секции в 70 държави. Празникът се отбелязва в целия свят.  

Не е случайно, че един от най-обичаните автори на детски приказки - Ханс Кристиан Андерсен, е роден точно на тази дата. По традиция всяка година различна страна е домакин на отбелязването на празника, като тя предлага и темата, на която ще е посветен празникът. Тази година домакин е САЩ, а насловът на честването е „Музиката на думите”.  

ЮНЕСКО  учредява и Международен Златен медал на името на Андерсен. Наградата се присъжда освен на най-добрия детски писател, и на най-талантливия илюстратор на книжки за деца. Носители на отличието през годините са били Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Туве Янсон, Джани Родари. Тази година сред номинираните е и българската писателка Юлия Спиридонова

Столична библиотека и театър „Възраждане“ ще отбележат днес заедно Деня на детската книга с постановката „Трите прасенца“, маратон на четенето и литературни викторини с награди. В празничната програма, която започва в 11 ч., ще има срещи с детски писатели, а шведското посолство ще подари на децата новото издание на „Пипи Дългото чорапче“. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: