Как да станеш DJ и да забогатееш след пандемия?

Как да станеш DJ и да забогатееш след пандемия? Снимка: pixabay

Някакъв зловещ грип с визия на кръстоска между подводна мина и червен кестен плъзна по клетото земно кълбо и вдигна за норматив такъв рейтинг, че се превърна в религия

И настанаха гадни и гладни времена, Братя и Сестри!

Някакъв зловещ грип с визия на кръстоска между подводна мина и червен кестен плъзна по клетото земно кълбо и вдигна за норматив такъв рейтинг, че се превърна в религия. Той повлече след себе си системата „затвори-отвори”, половин планета остана без работа и доходи, та чак започна да си вари обувките като Чарли Чаплин, за да оцелее.

В България (това е една балканска занемарена територия) обаче, от години е намерена цаката на безработицата. Особено в артсредите, яко засегнати от пандемичната истерия. И тя се нарича ДИДЖЕЙСТВО!

Тази някога специална и доста сложна професия в последните двадесетина години е сведена до „най-лесния начин за изкарване на някой лев”. Питайте стотиците останали без работа артисти, певци, музиканти, писатели, бармани, сервитьори и „деца на познат на управителя”. Това последното е много важен елемент! Не го подминавайте с лека ръка!

За всеки останал, който бленува да заживее охолно без много усилия, ето няколко съвета, базирани на наблюдения през последните 15-20 години.

КАК СЕ СТАВА DJ ЗА ОКОЛО ДЕН И ПОЛОВИНА?

ЛАПТОП

Това е оръдието на труда! Без него няма как да станат нещата. Шмекерските опити с телефон не са доходоносни и носят лоша слава. Хубавото е, че лаптопче притежава всеки втори и със самото му закупуване вече е на 50% потенциален DJ. Дори и без да го иска и осъзнава!

Притежавайки оръдието на труда, останалият без работа индивид внезапно проумява, че е грехота да не го използва за припечелване на животоспасяващи банкноти. Дето се вика: срамна работа няма, а пък тази с диджейството е и безсрамно лесна. Поне така разсъждава въпросният индивид.

Време е за Етап 2:

ИМЕ

Тук трябва креативност, защото всичко по-читаво отдавна е заето. А пък ако се казваш Иван, Георги или Димитър, направо си обречен. Утежняващ факт е, че трендът през 21. век е диджейските заглавия у нас да са в чалга стилистика и да включват само малкото име. Накъдето се обърнеш днес, газиш в блато от Гошо, Пешо, Иван, Митко и други с гордата титла DJ отпред. Ако обаче в предишния живот (преди пандемията) си бил сравнително популярен изпълнител, водещ или актьор, може директно да си караш с оригиналното заглавие. DJ Веселин Маринов звучи внушително, съгласете се! И би привлякло хора за парти! DJ Джорджано също! Ако пък си участвал в сериал, слагай смело и името на муувито. DJ Косъма от „Под прикритие” те изстрелва на секундата!

 

МУЗИКАТА

На пръв поглед изглежда супер лесна задача. В интернет има всичко, и то без пари. Да, ама не е точно така! Без солидна подготовка да знаеш какво търсиш, си обречен на момента. А солидната подготовка трае 10-20-30 години. Ясно е, че за такова губене на време време няма. И тук идва ред на финтирането на Системата.

Първо ще се наложи да посетиш вървежна дискотека. От тези стотиците, които нямат дансинг, а наблъскани маси и барове върху всеки половин метър пространство. Обектите, „подгрявани” с „хаусче” и „взривявани” с бесни кючеци, под зрелищна феерия от салфетки.

Тук твоята заветна цел е ДИДЖЕЯТ! Ще се наложи да го спечелиш. Начина избираш сам – пари, преспиване, общи познати. Целта е ясна – да докопаш безценните „папки с емпетройки”, на които всички „избухват”. Дори с риск от бой или влагане на едни 100-200-300 лева. Но пък спестяваш 10-20-30 години практика. Струва си!

Стискайки заветната флашка с папки „Поп-Фолк”, „Хаус”, „Черно” и евентуално „Ретро”, идва ред на:

КОНТРОЛЕР

Това е онази джаджа със светещи копчетии, на която в миналото викаха смесителен пулт. Без нея няма шанс да те приемат на сериозно, какъвто и виртуоз да си в плейването от „Уинамп”. И запомни: ТУК РАЗМЕРЪТ ИМА ЗНАЧЕНИЕ! Контролерът може да е супер куча марка, но трябва да е ОГРОМЕН. С размери на групов телепорт. Копчетата е нужно да са поне дузина дузини, плюс още дузина дузини. Няма значение, че ще използваш максимум 2-3-4 от тях. Всичко трябва да свети и да мига, създавайки илюзия, че ако вещо не докосваш тази сложна бутонна система, със земното кълбо е свършено за около четвърт час. Купуваш на старо някой такъв „самолетоносач”. Може и да не работи изобщо, важното е да свети и мига. И си готов!

Но не и без поредния супер важен елемент:

СЛУШАЛКИ

Няма изобщо никакво значение, че „папките”, с които си се сдобил, са пълни с миксове или изравнен тупса-тупса ритъм, закован на 128 бипиема (това не ти е нужно да знаеш изобщо какво е). СЛУШАЛКИТЕ са свещеният ТОТЕМ в цялата диджейска магия. Дори може и да не ги включваш изобщо. Закачени на врата ти, те придават вид на полагащ неимоверни усилия в работата си човек, който се бори със секундите, за да вкара циклещия микс в някакви други измерения. Нещо като бухосинхронада! Без слушалки си обречен! Желателно е да са бели на цвят, с внушителен неразбираем надпис върху тях и да се въртят около запотения ти череп, като пръстен на Сатурн.

Нормално е покрай предишната ти работа да имаш връзки и познанства със собственици на клубове, ресторанти, барове, басейни и дори кокошарници, в които някакъв диджей „селектира” музика. Пак повтарям, ако си що-годе популярно име от „предипандемичния живот”, лесно ще си уредиш участие, особено ако не си много лаком за:

ХОНОРАРИТЕ

Тук нещата са дива джунгла. Конкуренцията е подмолна и се адаптира светкавично. Можеш да започнеш и само срещу порция храна и няколко питиета от бара. Десетки „временни диджеи” така практикуват. Ламтенето в случая ще те погуби моментално, особено ако бързо забравиш, че си пълен ФЕЙК във въпросното временно занимание.

Тънък момент е подбиването на хонорарите на професионалистите. Накрая, след плащането за такси, може да се окаже, че си вътре с няколко лева за въпросната вечер. Но насладата, че си прецакал някоя скъпа Маскота, е ненадмината.

И ето те вече зад пулт в долна дупка или лъскав клуб (както си се пласирал). Тук ще се наложи да пуснеш „Пиронът на ИЗМАМАТА”:

КОПЧЕТАТА (БУТОНИТЕ)

Каквото и да свири от лаптопа ти, каквото и да звучи в клуба, копчетата на контролера-телепорт трябва да се пипат НЕПРЕКЪСНАТО! С преплитане на ръце, стойка „мост”, пируети, „кълбо напред”, задно салто, лицева опора... пълен екшън. Пръстите на ръцете НИКОГА не бива да са в покой. Трябва да си толкова убедителен, че едва ли не ти СВИРИШ музиката в момента, ръчкайки десетки светещи бутони. (Накарай някой опитен да ти ги изключи предварително, за да не стане непредвидена срамна беля!) 

Етап ФИНАЛЕН – Експерт Ютюбър (Властелин на ТУБАТА)

Колкото и да си във виртуозна роля, въртейки артистично копчета и жонглирайки със слушалки около врата, все някога ще се намери досадник с музикално ЖЕЛАНИЕ. Ако пък е подплатено с банкнота (бакшиш), то ще се наложи да спреш за малко сладкия едночасов „микс за избухване” и да пуснеш нещо, тотално различно. А къде се намира то? В YouTube! Там, където има ВСИЧКО, изсвирено някога на този безумен свят. От странния дует между Милена Славова и чалгаджийката Нелина, до руския софт-кючек „Плакала”. Важното е да си бърз! Гледаш какво ти размахва пред погледа в телефона си клиентът, намираш го за норматив в Тубата и ръгаш в „уредбата”, без да ти пука за качество, бийт, реклами и тем подобни.

Овладял и тази дисциплина до съвършенство, вече си модерен DJ от ново следпандемично поколение. Честито!

След 3-4-5 часа, ако не са те разкрили или още по-лошо - попребили, можеш да се прибереш сит, полупиян и с няколко банкноти за оцеляване през следващите дни. Имаш голям шанс да продължиш с приключението доста време, докато си намериш работа. Малко вероятно е да те поканят втори път на едно и също място, след като разкрият колко си зле като DJ. Но за сметка на това клубовете и местата за пускане на музика са толкова много, че докато ги овършееш всички, може да дойде и „светлото бъдеще” за теб в някоя по-подходяща професия.

 

Надявам се, че бях полезен! Напред към ДИДЖЕЙСТВОТО!

Автор: DJ VaGro_2021

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: