Какво решиха Берлин и Вашингтон за „Северен поток 2“

Какво решиха Берлин и Вашингтон за „Северен поток 2“ Снимка: кадър

Двете страни са на едно мнение по отношение на ангажиментите за транзитната роля на Украйна

Американският президент Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел отчетоха, че не са постигнали споразумение относно руския проект за газопровод „Северен поток 2“, съобщава Reuters. Германия и САЩ гледат по различен начин на проекта, но са на близки позиции относно бъдещата роля на Украйна по отношение на газовите доставки. Вашингтон се противопоставя на проекта за руски газ в Европа, докато Берлин твърдо остава на позиция, че газопроводът е необходим. 

В същото време лидерите на двете държави обещаха да застанат заедно срещу агресията от Москва и антидемократичните действия от Пекин. Отношенията между САЩ и Германия пострадаха по време на мандата на бившия президент Доналд Тръмп и Меркел и Байдън бяха нетърпеливи да покажат, че връзката между страните се подобрява. 

Ценя приятелството“, заяви Меркел в Овалния кабинет, споменавайки ролята на Америка в изграждането на свободна и демократична Германия след Втората световна война. 

Северен поток 2” трябва да е допълнение към транзита на газ през Украйна, а не да го замени напълно. Друго развитие на събитията ще предизвика напрежение, каза канцлерът Меркел във Вашингтон след среща с американския президент Джо Байдън, пише ТАСС. „За мен „Северен поток 2“ е допълнителен проект, а не проект, заместващ транзита на газ през Украйна“, е заявила тя по време на последното си посещение в Белия дом, преди да се оттегли от политиката.  

Говорихме за Русия и Украйна във връзка със „Северен поток 2“. Оценките ни се различават по отношение на това какво съдържа в себе си проектът. Но искам да кажа ясно: нашето внимание беше и е фокусирано върху това Украйна да остане транзитна страна“, добавя тя. По думите на канцлера Украйна има право на териториална цялост и Берлин работи над това.  

От своя страна американският президент Джо Байдън заяви, че неговите възгледи по отношение на проекта за газопровод са отдавна известни. Според него проектът за $ 11 милиарда, който се очаква да приключи през септември, ще заобиколи Украйна, като потенциално ще я лиши от транзитни такси. „Добрите приятели може да се разминават в мненията“, каза още той. 

С канцлера помолихме нашите екипи да проучат практическите мерки, които бихме могли да предприемем заедно, и дали европейската сигурност и тази на Украйна ще бъдат засилени или отслабени, изхождайки от руските действия. Ще видим“, е добавил лидерът на САЩ. По думите му при встъпването му в длъжност не е имало смисъл от допълнителни санкции, тъй като газопроводът е бил почти завършен, но е имало смисъл от обсъждане с канцлера Меркел на въпроса как да се предотврати използването на газопровода като инструмент за „шантаж“ от страна на Русия. Русия отрича подобни действия. 

Германия и Европейската комисия положиха много усилия за сключването на споразумение между Москва и Киев за транзита на газ през Украйна и се надяваме, че той ще се запази и след изтичане на действието на договора през 2024 г., заяви Меркел. Тя отбеляза различията в мненията, но подчерта точките на единомислие между двете страни: „Всички споделяме едни и същи ценности; всички споделяме еднаква решителност да се справим с предизвикателствата на нашето време.“ 

Имаме множество инструменти, които са в ръцете не на германската, а на европейските страни, и които може да бъдат използвани (при прекратяване на транзита)“, отбеляза Меркел в отговор на въпрос за възможна реакция на ЕС при потенциално спиране от Русия на доставките на газ през Украйна. 

В рамките на съвместната пресконференция американският президент е заявил също така, че двете страни са на едно мнение по отношение на ангажиментите за справяне с корупцията, както и с „фалшивия популизъм в Европейския съюз или сред кандидатите за членство в ЕС или където и да е по света“. 

Ръководителят на компанията зад проекта „Северен поток 2“ заяви в интервю за германски медии по-рано този месец, че спорният газопровод ще бъде завършен това лято. Въпреки заплахата от санкции на САЩ, „ще имаме газопровод, който отговаря на всички изисквания за лицензиране и международните индустриални стандарти“, изтъкна той и добави, че се надява той да заработи „преди края на тази година“. 
 

Байдън се е ангажирал и скоро да вземе решение дали да се премахне забраната за европейците да пътуват до Съединените щати, свързана с пандемията. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: