Удължиха срока на Програмата за безлихвено финансиране на физически лица

Удължиха срока на Програмата за безлихвено финансиране на физически лица Снимка: МС

Кандидатстването ще става до 31 август 2021 г. през Българската банка за развитие, реши служебното правителство

Министерският съвет прие решение за изменение на свое постановление от 2020 г. и така промени срока за кандидатстване по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19, и възлага изпълнението на Българската банка за развитие.

С това решение срокът за кандидатстване по програмата се удължава до 31.08.2021 г. или до изчерпване на гаранционните лимити за финансиране от страна на банките партньори по нея - което от двете настъпи по-рано.

Решението е продиктувано от факта, че пет от търговските банки, които са сключили финансови споразумения с ББР, все още отпускат средства по програмата. Съдейки по темпа им, ако не се удължи срокът за кандидатстване по нея, ще остане свободен, неоползотворен гаранционен лимит, съобщават от пресцентъра на правителството.

Едновременно с това е приета и промяна в т. 2 от Решение № 257 на Министерския съвет от 2020 г. за отразяване на настъпилата промяна в акционерното участие на държавата в капитала на Българската банка за развитие, а именно - че банката е еднолично акционерно дружество. Припомняме, че това стана преди седмици благодарение на дарението на минималния дял на Банка ДСК в капитала на ББР на държавата и така Банката за развитие стана 100% държавна

Приетото решение ще способства за ефективното изпълнение на програмата, възложена на ББР ЕАД за преодоляване на отрицателните последици от пандемията COVID-19, се казва още в прессъобщението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: